Penticostalii colaboratori ai Securităţii

Intrebare pe adresa Comitetului Executiv (CEPEX) al Cultului Penticostal, in preziua Sedintei Extraordinare a Consiului Bisericesc al Cultului Penticostal din Romania, lansată de Rev. Ioan S. Pop, Religious Rights ObserverFounder of THE FRIENDS Of U.S.A. – ROMANIA:

Oare cind se va dori cunoasterea adevarului si cind se va scrie Editia Penticostala a cartii-document ‘PIGMEII si URIASII Penticostali’ ?

Aparitia, anul trecut, a cartii PIGMEI SI URIASI – o colectie-restituire de documente din Arhivele CNSAS, Arhivele Nationale ale Romaniei, Arhivele Departamentului Cultelor si ale Uniunii Baptiste din Romania, a fost meritul fostului presedinte al Uniunii Baptiste din Romania – Pastor dr. Paul Negrut -, al istoricului baptist Daniel Mitrofan si a Directorului Arhivelor Nationale ale Romaniei, Prof. dr. Dorin Dobrincu.
Indignarea si furia, dar si frica liderilor si pastorilor baptisti deconspirati ca unelte murdare ale Securitatii Comuniste si ca agenti de influenta, pe plan national si international, ai dictatorului comunist-ateu Nicoale Ceasescu, a rabufnit cu ocazia Congresului Uniunii Bisericilor Baptiste din Romania, de anul trecut, dar si din luarile de pozitie ale satrapilor prof. dr. Ioan Bunaciu Sr., Mihai Husanu si ale multor altora.
Iata ca ieri si fostul colaborator al conducerii Securitatii si Departementului Cultelor, prof. dr. Iosif Ton, s-a simtit obligat sa inceapa sa-si rescrie Autobiografia, gasind, in extenso, si ceva pagini intunecate, recente, voit uitate. Puteti citi acest CUVINT EXPLICATIV al fratelui Iosif Ton, postat ieri pe blogul CENTRULUI DE ISTORIE SI APOLOGETICA:
http://centruldeistoriesiapologetica.wordpress.com/2008/01/15/cuvant-explicativ-fr-ton/
Tot o explicatie si scuza a incercat si fratele Petre Dugulescu sa lase posteritatii – si o puteti citi ami jos, publicata pe site-ul publicatiei prietenului sau din Chicago, Steven Bonica, fost banatean la origine.
Personal, l-am admirat pe fratele Petre Dugulescu si i-am luat, impreuna cu mai multi ziaristi straini si romani mai multe interviuri.
Ba chiar, la rugamintea insistenta a dansului, exprimata cu ocazia a doua intilniri publice si private avute la Detroit, MI, si Atlanta, Georgia, SUA, in luna Ianaarie 1997, chiar am depus toate diligentele – ca vice-presedinte si fondator al Asociatiei de Prietenie Romania – S.U.A., pentru ca deputatului PNT-CD sa-i fie oferita inalta demnitate de ambasador al Romaniei la Washington DC-USA, atit in 1997 cit si in 2005.
Desi, deputatul Petre Dugulescu avea sa compromita in 1999 si 2000 Proiectul meu si al conducerii PNTCD de formare in SUA, sub auspiciile Partidului Republican si al Regent University, VA, a unui grup strategic de tineri politicieni specializati in strategii electorale si guvernamentale. Astfel, desi domnii Victor Ciorbea, Emil Constantinescu si alti lideri ai PNTCD imi dadusera mandatul de a coordona acest Proiect, si desi Presedintele Regent University, Dr. Pat Robertson, dispusese cancelarului admiterea la specializare a acestui grup de tineri politicieni ai PNT-CD, (din care doi erau tineri penticostali din Timisoara), totusi, la interventia si opozitia expresa a deputatului Petre Dugulescu, actiunea a fost blocata si ulterior respinsa, Dugulescu motivind ca am ales prea multi tineri de confesiune ortodoxa si greco-catolica din Romania !?
In schimb, Petre Dugulescu le-a trimis in SUA la masterat si studii doctorale pe fiicele sale si o numeroasa clientela, 44 de tineri, o mare parte din ei, adica 37, incalcind in final contractul si angajamentul de a se intoarce in Romania si de a implementa aici cunostintele si expertiza dobindite in SUA.
Rev. Ioan S. Pop, Religious Rights Observer
Founder of THE FRIENDS Of U.S.A. – ROMANIA
RESTITUIRI – de Petru Dugulescu
http://www.romaniantribune.net/a566_DEMOCRATIE_sau_PERSECUTIE.aspx
Marturisesc ca acest capitol nu era planificat sa faca parte din structura acestei carti, daca, cu cateva zile in urma nu mi-ar fi cazut in mana o carte lansata la Cluj, cu ocazia ultimului Congres al Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste din Romania. Titlul acestei carti este Pigmei si uriasi.
Cartea a a fost publicata sub obladuirea si indrumarea conducerii executive a Uniunii Bisericilor Crestine Baptiste si semnata de Daniel Mitrofan.
Continutul si duhul in care a fost scrisa acesta carte, m-a obligat sa ma gandesc la un capitan de vas care, atunci cand ii vine timpul sa ancoreze la mal si sa predea comanda unui alt capitan, el face gauri in corpul vasului ca acesta sa se scufunde. Cu alte cuvinte: „ Dupa mine potopul!” In cea mai mare parte, aceasta carte nu are un mesaj coerent, ci contine o lista lunga cu numele (pe alocuri si pozele) „pastorilor pigmei” (trecuti la Domnul sau in viata) si documentele xeroxate din arhivele fostei Securitati.
Aceste documente au fost obtinute de la CNSAS (Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii), pe baza legilor in vigoare, la cererea scrisa a conducerii Cultului Baptist din Romania.
Este adevarat ca, pe plan national, problema deconspirarii preotilor si pastorilor care au colaborat cu Securitatea ca „ politie politica”, este o problema reala care trebuie solutionata. Aceasta lege s-a discutat in Parlamentul Romaniei in timpul celui de-al doilea mandat al meu. Si am luat atunci atitudine de la Tribuna Parlamentului si mi-am unit glasul cu al celor care au spus ca slujitorii cultelor care se fac vinovati de aceasta colaborare sa fie deconspirati si „sa se pocaiasca”.
Ma asteptam, insa ca, atunci cand acest lucru se va intampla, sa o facem nu ca acei din lume pe care noi ii numim „fiii intunericului”, ci in duhul adevarului si al dragostei lui Isus Hristos.
Opinia publica din Romania este scarbita de modul cum politicienii folosesc aceste dosare pentru santaj si discreditare. Ma gandeam ca intre noi nu va fi asa. Acest lucru, insa, a fost atat de vizibil cu ocazia ultimului Congres! Pe aceasta lunga, neagra si nefericita lista a „pastorilor pigmei ” se afla si numele meu si niste pagini extrase din dosarul meu personal de la fosta Securitate la care deja m-am referit in capitolul „Un alt accident misterios”.
Ma intreb acum cu durere daca cei ce au avut acces la dosarul meu complet (pentru ca eu nu am avut decat foarte recent), nu au gasit acolo, in corespondenta operativa a Securitatii, cu titlul „Strict secret” si ordinul pentru eliminarea mea fizica, sub codul „Misiunea Schiopu”, din octombrie 1977, la Bucium-Orlea, langa Hateg? Oare nu au dat cumva si peste o hartie care se referea la „Misiunea Autobuzul” din 30 septembrie 1985? Oare chiar nu au gasit nimic despre incercarea de rapire a persoanei mele pe soseaua dintre Lugoj si Caransebes, intr-o parcare de la granita judetelor Timis si Caras? In masina cu mine se aflau atunci sotia mea si prietenii nostri Costel si Mia Oglice de la Percept Ministries din America, care tineau in secret studii biblice la Timisoara si la Hateg.
Si nu pot sa nu ma intreb cum de nu au dat peste rapoartele Securitatii care se refereau la refuzul autoritatilor de atunci de a „permite” Uniunii Baptiste sa-mi aprobe transferul legal, pe baza alegerii adunarii generale a bisericii, in martie 1981, la Biserica Baptista nr. 2 din Oradea, iar in decembrie 1985, la Biserica Baptista nr. 1 din Timisoara.
E cu neputinta ca distinsii mei colegi din fosta conducere a Uniunii Baptiste sa nu fi dat si peste ordinul de expulzare a familiei mele din Timisoara, din august 1986, pentru ca functionam fara aprobarea Uniunii Baptiste si a Departamentului Cultelor.
Sotia mea, copiii mei, mana mea dreapta care acum este stramba pentru ca a fost rupta in doua la acel accident de autobuz si sute de frati si surori din biserica sunt martorii acestor experiente dure din viata mea de pastor.
Daca fratii mei de la Uniunea Baptista si autorul cartii Pigmei si uriasi au primit dosarul meu complet de la CNSAS si daca au avut aceste informatii, de ce nu le-au publicat si pe acestea? Mai ales ca, aceasta carte poarta si un al doilea titlu: „Pagini din istoria persecutiei baptistilor din Romania”.
De ce au ales tenedentios doar acele file care se refera la perioada de inceput a sjujirii mele la Hateg si la „recrutarea mea ca informator”, cautand sa induca aceasta idee in mintea cititorilor? Noi stim ca un text scos din context inseamna un pretext. Eu imi pun aceasta intrebare si le-o adresez si dansilor, daca au primit intregul dosar, pentru ca eu am incercat sa-l citesc dar mi s-a dat doar o mica parte din el in 2003.
In timpul celor opt ani in care am avut onoarea sa fiu primul parlamentar baptist, dar si misionar in Parlamentul Romaniei, nu m-am folosit de pozitia si de legitimatia pe care le avem ca sa ma duc la SRI si sa-mi vad propriul dosar. La inceputul anului 2001 cand nu mai eram in Parlament, mi-am facut cerere ca un cetatean obisniut si, dupa un an si jumatate, am primit raspuns si am fost programat la sediul CNSAS din Bucuresti spre a-mi studia dosarul. Dupa cei 15 ani de slujire ca pastor baptist sub regimul ateu si cel totalitar comunist, dosarul meu continea doar 86 de file, iar din toamna anului 1982, in dosarul meu nu mai apare nici o fila, nici o notita macar. Aceasta data coincide cu „Memoriul celor 66 de pastori baptisti” adresat in august 1982 lui Nicolae Ceausescu via Congresul SUA, Vocea Americii, Europa Libera si Ambasada SUA de la Bucuresti.
Am redactat acest memoriu in Muntii Retezat, impreuna cu colegul si prietenul meu, pastorul Iosif Stefanuti de la Braila si bravii luptatori pentru Hristos din vremea aceea, pastorii Branzei Vasile si Geabou Pascu. Fratele Popa Ilie, diaconul bisericii din Hunedoara ne „slujea la mese”. Pe acel memoriu, care in 7 puncte cerea respectarea drepturilor constitutionale ale bisericilor baptiste din Romania, si-au pus semnatura 66 de pastori din tara.
Petre DUGULESCU

4 comentarii to “Penticostalii colaboratori ai Securităţii”

  1. Steven Bonica, de fapt Stefan Bonica, nu e banatean. E tigan din Oradea de origine si a emigrat cu parintii in USA prin 86 cand era licean. A terminat cu chiu cu vai liceul in Detroit si alte studii n-a mai facut caci de unde nu e nici Dumnezeu nu cere…Dupa 2000 s-a indesat prin smecherii cu penticostalii lui si s-a agatat de PSD. In anii guvernarii PSD a fost plimbat peste tot de PSD -isti rpin ROmania si dat pe la TV si ziare ca le facea jocul.Acum se da mare anticomunist mare, normal ca orice caraghios, el care facea in pantaloni si la propriu si la figurat pe vremea comunistilor.Fiind pe mana cu PD-ul unde penticostalii au oameni si bani bagati, acum face pe antipsd-istul.De fapt timpul asta e atat de josnic ca a dat teapa mai multor studenti adusi din Romania sa lucreze pentru el si pe care nu i-a platit nici la ani distanta dupa ce s-au intors sarmanii copii in tara.Sa stiti cine sunt hahalerele astea care se bat cu pumnii in piept, de fapt niste gunoaie si tigani la origine, Vorba aia romaneasca: tiganul tot tigan. Poate sa fie si plin de bani si prin America, tot tigan tzapinar ramane…

  2. Nu pricep ce legatura are titlul cu continutul articolului. Dar cred ca nici autorul nu pricepe, ca saracu’ de unde daca nu are cerebel sa gandeasca ?

  3. Si in legatura cu respectul … eu as respecta bade Alexandru, dar nu prea am ce la dta. De fapt, dta esti un tipar obisnuit al ziaristului nemernic din Romania. Si nu numai …

  4. Astept proba contarara daca ai demnitate si te respecti in primul rand pe tine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: