Copii versus parinti

Ocupat cu politica si alte cele, am tot omis sa scriu despre o situatie care poate sa genereze multe conflicte in viitor. Pe care o consider anormala. Va dau un citat de pe Ziare.com si sunt curios ce ziceti:

„Parintii care nu vor sa tina cont de parerea copiilor in ceea ce priveste alegerea profilului liceului sau a formei de educatie pot ajunge in instanta.
Legea privind promovarea si respectarea drepturilor copilului prevede ca un copil care a implinit varsta de 14 ani „poate cere incuviintarea instantei judecatoresti de a-si schimba felul invataturii si al pregatirii profesionale” atunci cand nu este in acord cu ce vor parintii pentru el, anunta Cotidianul.
Potrivit aceluiasi act, parintii „au cu prioritate dreptul de a alege felul educatiei care urmeaza sa fie data copiilor lor”, insa ii amendeaza pe cei care isi impun in mod abuziv deciziile privind educatia.
„Nu stiu sa existe precedent judiciar in acest sens, deocamdata nu este o situatie foarte raspandita. Alineatul a fost introdus preventiv, pentru a asigura respectarea dreptului la opinie si la participare al copilului”, a declarat pentru Cotidianul Gabriela Tonk, subsecretar de stat la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC).
Acest drept poate fi exercitat de cei care au implinit varsta de 14 ani in baza Codului civil, care prevede ca de la aceasta varsta un copil are dreptul de a lua singur anumite decizii in ceea ce-l priveste, au mai spus cei de la ANPDC.
Astfel, daca un elev nu este de acord cu forma de invatamant sau cu profilul educational alese de parinti si nu ajunge la un compromis in acest sens, acesta poate merge la judecatorul de serviciu, unde depune o cerere.
Mai departe, judecatorul directioneaza cererea de modificare a formei de invatamant depuse de copil catre completele de minori, iar procesul va fi judecat cu celeritate, potrivit informatiilor ANPDC.”

2 comentarii to “Copii versus parinti”

  1. eu stiu ce sa zic? daca un copil nu este capabil de scoala si parintii vor sa il dea la „meserii”,totusi, sa faca ceva , si acel copil nu vrea,ii poate da in judecata sau cum?asa se va umple tara de ratati,repet este parerea mea,un copil de 14 ani,nu cred ca stie inca, ce vrea de la viata,nu?este o gaselnita pentru ca unii sa se bage in seama!

  2. Cu gaselnite de astea se pot naste conflicte violente in familii. Apoi, cum zici, loazele au camp deschis.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: