Margarina lui Basescu si Securitatea


Marius Oprea este pe punctul de-a publica “Ascensiunea lui Băsescu”, o carte care sigur va face valuri în România. Volumul o să apară la Polirom.
Redau din “Obsevatorul cultural” două fragmente:

Camionul cu margarină

“În 26 mai 2005, care pica atunci într-o joi, după-amiaza de la ora 17, într-o populară emisiune, „România la raport“, realizată de Carol Sebastian la Radio Mix, se afla invitat vicepremierul conservator George Copos. La un moment dat, pe parcursul interviului, domnul Copos a devenit sentimental, povestind cum l-a cunoscut pe preşedintele României, Traian Băsescu, în 1990: „Eu ţin foarte mult la Traian Băsescu. Vă mărturisesc cu toată sinceritatea, îl cunosc din 1990, de cînd începuse şi el cu o fabrică de îngheţată. Îmi amintesc că aduceam împreună un camion de margarină şi îl împărţeam jumătate-jumătate. Traian Băsescu este un om special, este unul dintre marii lideri ai anului. Este un om foarte serios, foarte direct, este un om foarte hotărît“. Au trecut cîţiva ani de la acea emisiune, de atunci lucrurile s-au mai schimbat.”

Colaborator al Securitatii

“Conform unui document care a fost făcut public în circumstanţele unui proces derulat în 2004 şi asupra căruia vom reveni, emis de către Unitatea Militară 01150 (Arhiva) din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Traian Băsescu figurează în evidenţele păstrate ca fost colaborator al Direcţiei de contrainformaţii militare (Direcţia a IV-a din cadrul Securităţii), pe vremea cînd era student la Institutul de Marină „Mircea cel Bătrîn“.
Ce înseamnă, practic, cele de mai sus? „Colaborator“ al Securităţii, spre deosebire de informator, era o persoană care, fără a semna un angajament şi fără a primi în mod obligatoriu un nume conspirativ, furniza de bunăvoie informaţii unui ofiţer al Securităţii. Fără îndoială, la Institutul de Marină era un asemenea „ceist“, cum era numit, prescurtat, ofiţerul de contrainformaţii al unităţii, care monitoriza atent atît cursanţii, cît şi profesorii Institutului, sub aspectul activităţii lor profesionale, dar, mai ales, al celui cu privire la fidelitatea faţă de regim. În genere, marinarii erau atent urmăriţi, datorită contactelor lor implicite cu străinii, contacte asupra cărora regimul comunist din România devenise de-a dreptul paranoic, pe măsură ce Nicolae Ceauşescu lăsa deoparte orice scrupul în întărirea puterii personale şi instaurarea dictaturii. Cu atît mai mult, încă din faza de pregătire, trebuiau controlaţi ofiţerii care aveau să îi comande. A fost sau nu studentul Traian Băsescu de la Institutul de Marină un asemenea colaborator? În orice caz, ca o primă reacţie, Traian Băsescu, liderul de partid şi candidatul la Preşedinţia României, nu şi-a ascuns mai întîi furia faţă de publicarea acestor informaţii despre trecutul său.”

11 comentarii to “Margarina lui Basescu si Securitatea”

  1. margarina a dat-o viitorilor pupincuristi,de,sa aiba limba catifelata! povestea cu securitatea,functioneaza doar in cazul celor din tabara adversa,aia sint neste jeguri,bla bla,stiti povestea!coposu,brr,ce jigodie de om,asta a fost vice prim? ce sila imi este,pe unde mai e si asta,tot la partiduletul antena?

  2. stiu acest pasaj. Pe atunci lucram cu Carol Sebastian (desigur nu stiam ca e un turnator) si am auzit ce a spus Cospos in emisiunea Romania la Raport de la MIX FM

  3. Anca, Copos nu Coposu, desigur.

  4. scuze,e vorba despre copos! luata de val,am gresit numele!mersi,petria!

  5. Induiosator cum impartea margarina uteceul cu sie, mi-au dat lacrimile.Carol Sebastian – Max fost informator actualmente „consultant” pedelic ? Superb, ce misto se leaga povestile astea

  6. Tovii se ajutau, că erau mai sărăcuţi.

  7. Copos e clar ca e pus la vedere … dar is altii in spatele lui! Ca din profesor de sport la liceul 32 Bucuresti la reprezentanta Samsung… e greu de crezut! Nu cred in povestea de 2 lei.. ca de la savarinele lui ana s-a facut el mare afacerist!

  8. Mai toţi politicienii au făcut bani cinstiţi din savarine.

  9. Alex, colaborarea lui Băsecu cu securitatea este un adevar ce nu poate fi demonstrat (deocamdată) deci îl luăm ca atare. O axiomă 🙂

  10. Cred ca ar fi interesant sa demonstreze el cum a facut sa NU colaboreze cu securitatea. :)))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: