Cazul Kundera. Vinovăţia este proporţională cu valoarea?

Presupun că lectorii blogului ştiu cine este Milan Kundera, aşa că n-o să insist. Mass-media relatează despre o faţetă revoltătoare a scriitorului. Citez de pe Realitatea. net: “Autorul romanelor de mare succes „Insuportabila uşurătate a fiinţei” sau „Viaţa e în altă parte” este acuzat că, în 1950, ar fi povestit Securităţii cehe despre întâlnirea unei studente cu un pilot care dezertase din armată şi revenise clandestin în Cehoslovacia. Victima denunţului a fost arestată şi condamnată la 22 de ani de închisoare.” Ştirea mi-a lăsat un gust amar. O mare tristeţe. Şi mi-a provocat declicul mental al întrebării din titlul postării.

8 comentarii to “Cazul Kundera. Vinovăţia este proporţională cu valoarea?”

  1. Deh, toti au colaborat intr-un fel sau altul…Sau aproape toti… Nenorocirea e ca acei pe care i-am socotit repere morale nu au venit in fata noastra sa ne spuna ca au facut-o. Nu era nevoie de cainta, ci doar de recunoastere…Asta e, natura umana nu inceteaza a ne uimi….

  2. Aşa-i, dacă recunoşteau… Dar nu poţi să-i ierţi dacă nu recunosc.

  3. Dar daca asa i-a dictat constiinta? Ce mai zici? Omul isi apara statul, iar individul acela era dezertor, plus ca fugise intr-o tara dusmana Cehoslovaciei, nu? Poate facuse o fapta buna. Cine poate sti?

  4. Ioane, aşa-i justificăm pe majoritatea turnătorilor. Ce zici? Este corect?

  5. Talentul literar şi filozofia de fotoliu nu sunt instrumente de îmbunătăţire a caracterului unui om. Cine ştie ce resorturi interioare l-au făcut pe Kundera să-l dea în gât pe acel pilot. Poate era gelos, poate era frustrat că el n-are la ce studentă cehă să se duca etc..Dar oricum, acţiunea lui trădează o fire slabă, invidioasă şi egoistă. Toate realizările lui de altă natură pălesc în faţa acestui simplu gest de răutate.

  6. Alexandre, conditiile alea tulburi la doar 5 ani de la terminarea razboiului, coroborate cu dictatura comunista care era abia la inceput si cu faptul ca cel turnat era si dezertor si fugit in Germania poate spun ceva.

  7. Circumstanţe atenuante putem să aflăm. Era şi un comunist convins. A fost slab totuşi, cel denunţat putând ajunge în faţa plutonului de execuţie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: