Scrisoare deschisa. Apel pentru alianta postelectorala a PNL cu PD-L adresata liderilor liberali

Catre D-l Calin Popescu Tariceanu,

Presedintele Partidului National Liberal

Prezenta scrisoare este transmisa prin intermediul domnilor Marius Oprea si Stejarel Olaru,

consilieri ai d-lui Calin Popescu Tariceanu – Presedintele Partidului National Liberal

Stimate Domnule Calin Popescu Tariceanu, Presedintele Partidului National Liberal

In memoria sutelor de mii de membri PNL care au fost victime ale crimelor comunismului, va cerem sa nu descalificati Partidul National Liberal punandu-l la remorca succesorilor partidului comunist (PSD+PC), responsabil al unui regim ilegitim si criminal condamnat prin: Rezolutia nr. 1481 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei (ianuarie 2006), Concluziile Raportului final al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania (decembrie 2006), Actul condamnarii regimului comunist din Romania ca ilegitim si criminal de catre Presedintele Romaniei, in baza Raportului final, in fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei (decembrie 2006), Declaratia de la Praga din 3 iunie 2008 privind constiinta morala europeana si comunismul.

In numele idealurilor Partidului National Liberal, va cerem sa nu blocati – prin pretentii deliberat exagerate – sansa unei guvernari de dreapta, respectiv sansa decomunizarii Romaniei.

Avand in vedere ca PD-L si PNL se declara partide de dreapta, de orientare liberala,
consideram fireasca si obligatorie alianta postelectorala a acestora in vederea formarii unei majoritati parlamentare de dreapta si a unei guvernari de dreapta.

Pe de alta parte, PD-L si PNL au format in 2004 Alianta Dreptate si Adevar care a condus majoritatea parlamentara si care a format guvernul acum patru ani. Alianta Dreptate si Adevar a ramas datoare electoratului fata de promisiunile facute si refacute in recenta campanie electorala. Acum, in 2008, aproape doua treimi din electorat a votat din nou dreapta (incluzand si UDMR).


Consideram ca o majoritate parlamentara de “stanga-dreapta” si o guvernare de “stanga-dreapta” ar insemna un non-sens, un act politic derizoriu, ilogic si imoral, o tradare condamnabila posibila doar in numele unor interese oligarhice transpartinice si transdoctrinare.

Domnule presedintele al PNL, o alianta postelectorala a PNL cu partidele succesoare ale PCR (PSD+PC) ar reprezenta o sfidare extrem de grava a vointei cetatenilor Romaniei exprimata clar la 30 noiembrie.

Subliniem ca reformarea societatii romanesti este posibila numai prin decomunizarea reala si totala. Aceasta e posibila numai printr-o guvernare de dreapta sustinuta de o majoritate parlamentara de dreapta. Sansa de astazi a poporului roman este ca aproape doua treimi din Parlament sunt ale dreptei. O situatie atat de favorabila dreptei nu a mai existat in Romania postcomunista. Partidele de dreapta, PNL, PD-L si UDMR, trebuie sa dea dovada de responsabilitate, moralitate si patriotism.

Reamintim ca poporul roman a indurat cel mai cumplit regim comunist din Europa, recunoscut ca atare de intreaga comunitate internationala. Dintre statele europene, Romania a avut cel mai mare numar de detinuti politici raportat la numarul populatiei (intre 500.000 si 2.000.000) si cea mai infricosatoare politie politica – Securitatea.

Dintre toate fostele tari comuniste din Europa, doar in Romania s-au inregistat victime la caderea comunismului. Nu au fost doar cateva victime, ci a fost un masacru urias – peste 1200 de morti si peste 4800 de raniti – vinovatii nefiind judecati pana in prezent. Reforma morala nu a fost posibila din cauza nejudecarii masacrului din timpul revolutiei anticomuniste, precum si a fratricidului din iunie 1990 impotriva manifestantilor anticomunisti, a societatii civile, a partidelor istorice si a presei independente. Succesorii PCR s-au facut vinovati de complicitate morala cu autorii masacrului din decembrie 1989 si a fratricidului din iunie 1990, comise pentru a reprima si a deturna caracterul anticomunist al revolutiei incepute in decembrie 1989. Acum, cand Romania este membra a NATO si UE, acum, cand aproape doua treimi din Parlament sunt reprezentate de partide de dreapta, aceasta revolutie trebuie terminata si se cuvine sa devina “de catifea”.

Romania are nevoie ca de aer de reconstructia dreptei. Partidul National Liberal nu are voie sa blocheze aceasta sansa istorica.

O decizie de o asemenea importanta pentru viitorul societatii romanesti, precum alianta postelectorala a PNL, ar trebui luata in mod democratic, de un congres extraordinar sau de un substitut al acestuia. Evident, nu e posibila organizarea unui congres peste noapte, dar consideram ca alianta postelectorala a PNL trebuie decisa de vointa tuturor membrilor conducerii centrale si teritoriale a Partidul National Liberal, care poate fi exprimata, cat mai curand posibil, prin e-mail sau prin fax.

6 Decembrie 2008

Cu incredere,
Sorin Iliesiu

– membru al Partidului National Liberal (iunie 2001– oct. 2008), vicepresedinte al Aliantei Civice,
autorul apelurilor pentru condamnarea nationala si internationala a comunismului

9 comentarii to “Scrisoare deschisa. Apel pentru alianta postelectorala a PNL cu PD-L adresata liderilor liberali”

  1. „Reconstructia dreptei” … sub Traian Basescu!Imi vine sa vars.

  2. Şi mie imi vine. Personal, consider ca este o tampenie o asemenea alianta fara ca Tariceanu sa fie premier.

  3. Ilieşiu asta este un personaj atat de imbecil, încat nu stiu cine dracului il mai baga in seama. Eu m-am „transformat” in simpatizant al liberalilor, in ultimii 3 -4 ani. Sunt singurii spre care se mai poate orienta un om cat de cat normal, si asta pentru ca trebuie ca o tara sa fie condusa politic (nu am facut-o din convingere). Sincer, daca astia intra la guvernare cu PD-L va fi vai si amar de capul lor. Se vor desfiinta precum PNTCD.Prefer ca aceasta soarta sa o aiba PSD-ul.

  4. Iliesiu e unu’ dintre civilii care’i ciugulesc din palma lui Basea. Apelu’ are doar valoare propagandistica in nota ultimelor diversiuni oranj. Dupa ce au tras fara nici cea mai mica jena 4 ani la caruta Baselului improscand in tot ce nu era basesc, iata ca atunci cand e nevoie telectualii lui Basea stiu sa’si aplice proverbiala lipsa de principialitate si sa faca la nevoie ochi dulci liberalilor.E de toata jena, insa e firesc pt ei.

  5. Alandra eu sunt liberal in gandire de mult, insa daca PNL nu intra la guvernare, cu Tariceanu premier, o sa fie rasi. O sa faca presiuni asupra primarilor, racolari parlamentare…

  6. Iar peste 6 luni Tariceanu o sa faca din nou manevra cu scoaterea PDL din guvern si reluarea coalitie cu PSD,in parlament si in guvern.Traian Basescu o fi vreun naiv sa mai puna premier de la PNL sau PSD!Viitorul guvern,bun sau rau vom vedea,o sa fie PDL + UDMR + Minoritati + 25/30 de traseisti care se vor inscrie in PDL si gata majoritate de 50% + 1.Dupa alegerile prezidentiale,daca Basescu o sa castige din nou,majoritatea o sa se consolideze puternic cu alti traseisti care vor defecta pentru „bunastarea tarii”.Daca totusi guvernul o sa fie PDL + PSD,atunci inseamna ca au 2/3 din parlament si atunci s-au inteles pentru schimbarea constitutiei si a sistemului de vot,iar in 2012 vom avea in parlament doua partide:PDL pe dreapta si PSD pe stanga,eventual niste unguri de 5-6%,pentru gura occidentului,dar nu este obligatoriu sa mai intre.

  7. Tipic GDS-ului: patapievici, liiceanu, etc, toti retardatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: