„Jurnalul Raului”. O carte care pare scrisa de criminalul norvegian Anders Behring Breivik

Editura „Herg Benet” a publicat zilele acestea o carte care sigur va face vâlvă- „ Jurnalul Răului”, de Lucian Mareş. Nu ştiu dacă autorul se numeşte chiar aşa sau este un pseudonim. Înclin spre a doua alternativă. Nu apar date despre el, nici măcar o fotografie.

„Jurnalul Răului” este o carte insuportabilă pentru mulţi. Prin această proză se teoretizează violenţa, crima. Are şi scene de sex atroce.

Un scurt fragment:

„ Dintre toate modurile de a ucide îmi place cel mai mult strangularea. Este însăşi negarea esenţei vieţii, a aerului, a respiraţiei, a actului reflex pe care toată lumea îl face fără să se întrebe de ce- respiraţia. Nu e cel mai eficient mod de a ucide, dar e unul dintre cele mai artistice. Când ucizi instantaneu, pierzi tot farmecul. Crima rapidă este doar eficientă. În ea nu este investită nici un fel de pasiune, nici un fel de trăire sublimă. Strangulatul, înecul, trasul în ţeapă, jupuirea, mutilarea sunt moduri sublime de a ucide, care reuşesc să păstreze frumuseţea, farmecul şi semnificaţia simbolică a morţii. Toate modurile în care ucizi lent au o valenţă contemplativă, iar contemplarea aduce iluminarea. Uciderea lentă e asemenea unei rugăciuni.”

Peste câteva zile, după ce-o să închei lectura(sunt la jumătate!), o să revin asupra „Jurnalului Răului” http://www.libraria.hergbenet.ro/?category=3&product_id=24.

7 comentarii to “„Jurnalul Raului”. O carte care pare scrisa de criminalul norvegian Anders Behring Breivik”

  1. Este incitant, este… nu stiu. E literatura pana la urma?

  2. Este. Despre calitatea ei se poate discuta.

  3. O să dilesc orice referire la această adunare de cuvinte care propagă răul!

  4. Am gasit pe net niste referiri si discutii referitor la Jurnalul Raului. Se pare ca aceasta carte a fost online multa vreme, cel putin intr-o oarecare forma. Parerile sunt impartite, dar e firesc deoarece subiectul si abordarea e socanta.
    Am citit mai multe fragmente. Stilul scrisului este simplu, ar putea sa para oarecum brut, dar asta face lectura cursiva, usoara.
    Comparatia cu Breivik este deplasata. Am gasit niste pasaje destul de profunde, care n-au nici o treaba cu „violentza” sau „propagarea ei.” E doar o chestie de razvratire, un glas al furiei mute.

  5. Nu-l gasiti pe autor pt ca in postarile sale de pe internet a folosit pseudonimul Magnus Lucifer, derivat in mod inteligent din numele sau – Mares Lucian.

  6. Eu sunt autorul care a comis-o. 🙂 Daca vreti poze cu mine, ma gasiti pa facebook cu numele de MAGNUS LUCIAN. Razvan a fost deosebit de aproape!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: