Cum a colaborat Zigu Ornea cu Securitatea

Vă semnalez un articol al lui Gabriel Andreescu, din revista culturală ieşeană „Timpul”, ultimul număr, pe iulie-august.

„Materialele deţinute de CNSAS pe numele lui Zigu Ornea (Orenstein Zigu) aruncă o lumină asupra situaţiei oamenilor de cultură evrei ce înfruntau, în anii ’70-’80, politica antisemită din ce în ce mai accentuată a regimului Ceauşescu. Cărţile lui Zigu Ornea, precum Tradiţionalism şi modernitate în deceniul al treilea (1980), implicau cercetări în arhive cu acces restrîns, atingeau teme sensibile ale acelor vremuri, generau deci contexte care motivau alerta Securităţii.

La prima solicitare, CNSAS mi-a pus la dispoziţie „cele trei volume identificate în arhivă“ ale dosarului urmărire informativă pe numele Orenstein Zigu. Cele mai multe materiale se referă la atitudinea intelectualului evreu faţă de ascendenţa naţionalismului în acei ani. Sursa „Suciu“ transmite că Zigu Ornea, critic, redactor la editura „Minerva“, în toate discuţiile se declară împotriva „teroriştilor, protocroniştilor şi celor de la revista «Săptămîna»“. Ornea mai afirma că în RSR se manifestă o recrudescenţă a misticii naţionaliste şi un virulent antisemitism.2 Securitatea reproşa redactorului de la ESPLA şi promovarea, în mod ostentativ, a scriitorilor de origine evrei „pe care-i admite la publicare în detrimentul altor autori, deşi opera lor este slabă ca valoare artistică“.3O altă notă, a informatorului Pavel, înregistrează opinia unor scriitori care considerau afirmaţia lui Ornea, cum că în România ar acţiona o nouă dreaptă, vizînd, de fapt, mai sus: „I.C. Drăgan care ar fi iniţiatorul acestei drepte a fost primit de cîteva ori la cel mai înalt nivel.“4 Cele trei volume conţin informaţii şi despre existenţa unui dosar de reţea. Conform unui raport, „Susnumitul a fost recrutat ca agent în problema sionistă la data de 18 februarie 1958 pe bază de sentimente patriotice, întrucît dovedise acest lucru, atît în timpul facultăţii, cît şi la locul său de muncă. A avut numele conspirativ «Hulea Nicolae» şi a fost în legătura lt. maj. Caliţu Ion.“5 Am cerut o întîlnire cu investigatoarea CNSAS care s-a ocupat de cererea mea şi i-am pus în faţă documentele. Am fost sunat după o zi: exista într-adevăr un dosar personal. Începea cu referatul privitor la recrutarea ca agent al lui Orenstein Zigu.

Amintesc acest episod ca îndemn adresat altor cercetători, să insiste pentru obţinerea integrală a documentelor. „Scăpări“ ale CNSAS precum cea povestită nu sînt singulare.”, scrie Andreescu în textul „In cautarea dosarelor de retea. Absente care vorbesc”.

De parcurs cu atenţie

http://www.timpul.ro/ro-articol-iulie-2011-in_cautarea_dosarelor_de_retea._absente_care_vorbesc-1043.html

Informatii despre Zigu Ornea http://ro.wikipedia.org/wiki/Zigu_Ornea

12 Responses to “Cum a colaborat Zigu Ornea cu Securitatea”

  1. Persoanelor care nu erau membre de partid (PCR) şi care ajungeau să colaboreze cu serviciile de informaţii, mai ales dacă desfăşurau activitate în anumite medii sau pe lângă persoane „mai speciale”, imediat după acceptarea colaborării şi semnarea angajamentului de colaborare, li se deschideau şi dosar de urmărire informativă (DUI), prin intermediul căruia erau la rândul lor încadrate informativ şi verificate permenanet (informativ, prin TO etc., etc.) asupra loialităţii şi calităţii/corectitudinii informaţiilor furnizate sau a acţiunilor informative la care participau. Asta dacă nu cumva recrutarea se producea chair ca urmare a unei verificări sau lucrări anterioare prin DUI.

    Pornind de la acest DUI, foarte multe persoane după 1989 au acuzat că au fost lucrate de Securitate şi că au fost persecutate, dar în realitate, lucrurile au stat exact aşa cum arătat mai sus.

    Din păcate, activitatea CNSAS a fost condusă şi organizată fie de diletanţi (şi folosesc un termen blând când afirm acest lucru), fie de persoane care au transformat acest organism în mijloc de compromitere (sau din contra, de „spălare”) a persoanelor care au trecut „prin mâinile” lor. Au fost compromise astfel cu rea voinţă şi „bună” ştiinţă atât noţiunea de „persoană lucrată” de Securitate, cât şi cea de „persoană care a colaborat”. Să nu mai discutăm de faptul că nu toată lumea „luată în furci de CNSAS” a fost lucrată numai de Securitate sau a colaborat cu aceasta! Atunci (din fericire mult mai puţin decât acum!) funcţionau şi alte servicii de informaţii interne sau externe, care desfăşurau activitate paralelă cu Securitatea, fără a avea vreo legătură directă cu aceasta.

    Totodată, nu am auzit de niciun caz de colaborare „din considerente patriotice” în mod real, deşi au fost numeroase cazuri de astfel de persoane şi care acum, în loc de recunoaşterea meritelor reale de adevăraţi patrioţi, sunt persecutaţi şi trataţi în mod criminal, sunând mai mult a revanşă a învingătorilor acestei naţiuni, decât a dreptate reală!
    Poate acesta a fost şi unul dintre motivele reale care au transformat pe toţi lucrătorii fostelor servicii secrete în duşmanii acestei naţiuni, când în realitate, adevărul a fost exact invers!

  2. Da! Dintr-un anumit punct de vedere se poate spune şi aşa. Am lucrat consecutiv în mai multe servicii de informaţii româneşti.

  3. Mi-am dat seama din frazare si din faptul ca sunteti extrem de familiarizat cu subiectul.

  4. Acest subiect mi-a marcat viaţa, iar „tratamentul” pe care l-am suportat începând cu 22 Decembrie 1989, când am fost arestat pe nedrept, urmat la scurt timp de trecerea mea în rezervă (ca urmare a desfiinţării structurilor în care am funcţionat) şi de concedierea soţiei mele pe motiv că este „soţie de securist-terorist”, au lăsat consecinţe dramatice asupra stării mele de sănătate!….

    Dar despre acest „subiect” am putea discuta mult, … foarte mult! … Ar mai ajuta cuiva acum?!?…

  5. Sunt de acord cu dumneavoastră!
    Pentru aceasta trebuie să asigurăm câteva detalii:

    1.- să ne putem întâlni undeva; pentru mine ar fi de preferat ca acest lucru să aibă loc în Timişoara, deoarece în acest moment (deocamdată) nu îmi permit deplasări prin ţară.
    2.- să dispunem de timpul necesar pentru o discuţie serioasă şi completă;

  6. In acest an nici eu nu pot face deplasari, din pacate. Lucrez in paralel la doua carti sii ma gandesc si la o expeditie in Africa, pentru februarie-martie, daca fac rost de bani, care trebuie oricum planificata. Putem discuta pe net..

  7. Da! Este o variantă de moment. Rămânem în contact pe Internet.
    Până una-alta, vă ţin pumnii şi vă doresc să aveţi cât se poate de mult noroc în ceea ce priveşte strângerea banilor necesari desfăşurării expediţiei din Africa!…

    Vă doresc o seară cât se poate de plăcută în continuare! 🙂 Trebuie să merg la masă, mă cheamă insistent familia!… 🙂

  8. între pigmeul Petria și cărturarul Zigu Ornea este o mare diferență de cultură și moralitate, așa că lipsa criteriilor valorice nu mă miră

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: