Calomnii si iresponsabilitate pe Reteaua Literara. Din ciclul „Intelectualii lui Basescu”

Ieri am publicat pe pe contul meu de pe Reteaua Literara un text care a starnit o veritabila furtuna(peste 70 de comentarii!) si peste o mie de vizionari, lucru enorm la un site literar:

Antologia ruşinii/”Intelectualii lui Băsescu”. Din septembrie

Sa treaca perioada asta de vacanta… Din septembrie reincep lucrul la Antologia ruşinii/Intelectualii lui
Băsescu. Cu ajutorul vostru. Sper sa demonstram ca se poate naste online o reactie viguroasa impotriva lichelelor si a inconstientilor. Unii s-au grabit sa afirme că ceea ce fac este antidemocratic, ca este o vanatoare de vrajitoare… E un semn ca le e teama.

Dupa cateva ore a aparut o postare calomnioasa, promovata pe prima pagina a Retelei de Gelu Vlasin sau de unul dintre subordonatii sai:

Cenzura domnului Alexandru Petria la Antologia ruşinii / „Intelectualii lui Băsescu” !

Pentru că distinsul domn Alexandru Petria mi-a cenzurat acest comentariu deşi se autodeclară un apărător vaşnic al dreptului la liberă exprimare am cerut administratorilor Reţelei literare să-mi dea dreptul la replică prin repostarea comentariului. Iată comentariul cenzurat de dl. Petria la postarea domniei sale intitulată :Antologia ruşinii/”Intelectualii lui Băsescu”.:

Apropo de bârna din ochiul altuia. Nu sunt pro-Băsescu (pentru că a făcut suficiente gafe politice încât să nu-mi mai inspire prea multă încredere) însă înainte de-a lua în considerare atitudinea unui om încerc să mă lămuresc şi eu cu cine am de-a face. Să mă ierte distinul domn Petria însă iată ce spune unul dintre cei mai avizaţi tineri critici despre domnia sa şi despre una dintre „operele” scrise de dânsul: http://www.dilemaveche.ro/sectiune/carte/articol/un-pornograf-indecent. Mai aflăm că dl. Petria a avut funcţii în CPUN-ul de prin Dej (deci a participat „activ” încă din tinereţe la demolarea principiilor de drept ale Revoluţiei), că nu prea are studii, că a simpatizat cu Securitatea (conform unor informatii obţinute de la CNSAS), că a fost jurnalist însă n-a excelat nici în acest domeniu şi că în cele din urmă s-a pripăşit pe alte meleaguri dându-se drept bistriţean deşi s-a născut într-o altă zonă. Nu este membru al breslei scriitoriceşti USR (deci nici măcar girul profesional nu-l deţine) iar cărţile domniei sale nu depăşesc statutul de „comercial”. Pe cine vrea dl. Petria să demoleze” ? Pe nimeni altcineva decât pe intelectualii de marcă ai României: Nicolae Manolescu, Mircea Cărtărescu, Horia Roman Patapievici, Andrei Pleşu, Gabiel Liiceanu, etc. Dumneata eşti normal, stimate domn ? Vrei să procedăm precum comuniştii lui Ceauşescu din partidul căruia ai făcut şi dumneata parte ? Adică să demolăm valorile doar pentru că „şi-au permis” luxul de-a avea opinii politice diferite ? Despre democraţie, libertate de expresie , despre libertate individuală ai auzit cumva ? Intelectualii nu sunt ai lui Băsescu, sunt ai ţării şi ar trebui să-i apreciem pentru operele lor şi pentru modul în care încearcă să-şi aducă aportul la dezvoltare cuturii române. Însă obsev că, dintr-o dată, profitând lacomi de gafele politice ale unor oameni depăşiţi de actuala criză mondială, apar ca după ploaie o mulţime de „revoluţionari” hotărâţi să „schimbe soarta ţării” însă care în realitate sunt şi mai periculoşi decât actualii responsabili. Mai periculoşi pentru că n-au scupule şi n-au nici anvergură intelectuală. Doar frustrarea unor neîmpliniri personale punându-şi propria ratare pe seama altora. Deci n-am cum să vă acord vreo credibilitate stimate domn !  Dumneavoastră nu existaţi nici ca jurnalist, nici ca scriitor. Sunteţi un biet marginal fără perspective…

Vazand mizeria, scrisa de cineva care are si contul la secret, am pus ca UPDATE la postarea mea următoarele:

Domnule Vlasin- a aparut o postare promovata pe prima pagina in Reteaua Literara. Dau linkul mai jos. Tin sa va precizez ca este plin de calomnii de la cap la coada. Printre altele, se spune ca as fi avut legaturi cu Securitatea- „că a simpatizat cu Securitatea (conform unor informatii obţinute de la CNSAS)”- ceea ce este o enormitate. Fiind promovata pe prima pagina, aveti si dvs o raspundere in treaba aceasta. N-am publicat comentariul la textul meu tocmai din cauza calomniilor. In plus, e vorba de un profil la privat, ceea ce spune multe.

Daca individul nu arata in 24 de ore probele, voi lua masurile legale pe care le voi crede de cuviinţă. Inclusiv actionarea in judecata a Retelei Literare, a proprietarului si administratorilor. Ceea ce se va intampla si daca acest text m-o sa fie inlaturat de pe Reteaua.    

In jurul orei 18, am purtat urmatorul schimb de mail-uri cu Gelu Vlasin:

Gelu Vlaşin

  • Alexandru, am fost foarte ocupat zilele astea cu proiectul: http://www.facebook.com/event.php?eid=107576809344119 si din cauza asta n-am mai urmarit ce se intampla pe retea. Imi cer scuze pentru intamplare. Din pacate exista cateva clone pe Reteaua literara de care trebuie sa ma debarasez incet, incet. Din pacate le dau pe usa afara si intra iar pe fereastra cu alt profil. Probabi ai avut si tu parte de asemena exemplare cand te-ai ocupat de portalul tau. Din pacate pustiul care s-a ocupat zilele astea de intrari n-avea habar ce se intampla si a luat drept buna initiativa respectivului specimen care cica isi cerea dreptul la replica. Oricum am reluat eu toate intrarile si am procedat la suspendarea intrusului. Daca mai vezi ceva dubios pe retea te rog sa-mi dai un semn.

Cuanta Piel Tanta Poesia = BodyPainting y Recital de Poesia

Locație: Bar RoMadrid

Dată: ‎14 august 2011 19:00

Distribuie

acum aproximativ o oră

Alexandru Petria

  • Cine s-a ocupat? Are nume?

acum aproximativ o oră

Gelu Vlaşin

  • Nu are rost sa continam o discutie care nu duce nicaieri. Pustiul n-are nici o vina iar vinovatul a fost suspendat si textul retras. De altfel am retras si textul tau de pe prima pagina pentru ca si acolo comentariile au inceput sa o ia razna. Se pare ca suntem predispusi in Romania la tot felul de atacuri si injurii luand ca model mass media si lumea politicului.

acum aproximativ o oră

Alexandru Petria

  • Ba are. Pentru ca este o chestie extrem de grava. Pe care n-am chef s-o las asa. Vreau numele celui vinovat si datele tehnice ale „clonei”, cum ii zici tu. La fel, scuze pe prima pagina a Retelei. Nu ma face cineva colaborator al Securitatii… Am salvat pagina respectiva ca s-o am ca proba. Daca nu prezinti situatia pe prima pagina a Retelei, maine Reteaua o sa fie actionata in judecata.

La cateva minute dupa, Gelu Vlasin mi-a suspendat contul de pe Reteaua. Sfatuit de avocat, am salvat toate datele. Maine voi da in judecata Reteaua. Si pe Gelu Vlasin.

24 comentarii to “Calomnii si iresponsabilitate pe Reteaua Literara. Din ciclul „Intelectualii lui Basescu””

 1. Este absolut revoltator si greu de cuprins in cuvinte. Acest domn Vlasin nu este cumva bolnav cu capul, de a tratat intr-un mod incalificabil ce s-a intamplat?

 2. In fata legilor e perfect responsabil. Altfel, nu-l cunosc pe individ.

 3. Opinia mea

  Dragă Alexandru,
  Eu nu cred că trebuie să acţionezi în instanţă, mai ales că, din câte înţeleg eu, Gelu Vlaşin a retras doar pagina referitoare la „antologia ruşinii”, lăsându-ţi dreptul să revii cu ideile tale, dar fără „comentariile care au început să o ia razna”.
  Să şti că şi eu am salvat pagina ta, deoarece eu salvez toate paginile la care eu fac comentarii!!!
  Cu siguranţă legea îţi dă acest drept datorită liberului drept la opinie şi, probabil, poţi câştiga procesul.
  Poate ar trebui dat în judecată calomniatorul tău şi nu reţeaua, deoarece, în opinia mea, Gelu Vlaşin, pentru a calma spiritele, v-a trimis pe amândoi în spate să negociaţi acest subiect şi să cădeţi la un acord.
  În ceea ce priveşte acest „free”-domn şi opiniile lui, el poate fi oricine din cei pe care vrei să-i ataci, iar acest fapt dovedeşte că acelor domni nu le prea convine mesajul tău şi atacă.
  Poate a fost o greşală a ta că nu i-ai lăsat mesajul
  Lasă-i să atace la vedere pentru ca şi noi, adversari sau prieteni ai tăi, să le vedem armele!
  Dintr-un alt punct de vedere: ce importanţă are dacă eşti securist sau PSD-ist, creştin sau ateu, etc.?
  Suntem oameni liberi! Avem opinii proprii!
  În fond, practic, intelectualii mediatizaţi ai României de astăzi nu sunt nişte modele demne de urmat.
  Ce au făcut ei concret în afară de filozofie?
  Ce mari lucrări de specialitate au scris ei?
  Cultura unui popor nu se rezumă numai la păreri despre politicieni, despre îngeri, la scrisori către copii, la sex, la mâncare, la îndemn la disperare, etc.
  Cultura unui popor este un întreg al creaţiei acelui popor, cuvânt şi faptă, chiar dacă o mare parte sau poate cea mai mare parte a creaţiilor literare ale acestor minunaţi tineri prezenţi pe net stau doar pe net.
  O dată şi odată ele vor răbufni.
  Sau chiar dacă cea mai mare parte a faptelor acestui popor, reprezentate de educaţie, de sănătate, de industrie şi agricultură românească, de locurile de muncă productive în general, au fost distruse de nişte politicieni netoţi, la care intelectualii mediatizaţi nu reacţionează, indiferent de culoarea lor politică.
  Ce rost are să târăşti prin tribunale un site cere ne permite să ne exprimăm, mai bine sau mai rău, atât cât ne permite cultura noastră personală?

 4. Alexandru Boris Cosciug , Gelu Vlasin n-a incercat nici o negociere. Mi-a sters pur si simplu contul. Si este f. vinovat fiindca a promovat o calomnie pe prima pagina a Retelei, fara macar sa-si ceara scuze. La felul cum a reactionat, de unde sa stiu ca n-a scris tocmai Vlasin mizeria, sub o identitate falsa? Apoi, treaba cu Securitatea n-o pot lasa nesanctionata. Cu afirmatii de acest fel nu te joci.
  Referitor la actionarea in judecata- are rost, pentru ca, lasand totdeauna de la noi, se aduna mizeriile. Si e de datoria noastra sa luptam impotriva lor. Daca asta n-o face un intelectual, atunci care-i rostul lui?

 5. Poate ai dreptate ….
  Un prieten mi-a spus că eu nu sunt suficient de „agresiv” pentru a-mi promova ideile.
  Eu sunt adeptul marilor religii care propovăduiesc „răbdarea” …
  Până când trebuie să răbdăm ???!!!
  Religia creştină spune, pe de o parte, „să aşteptăm confirmarea de la Domnul, nu de la om”, iar pe de altă parte, spune că „Tatăl nu judecă pe nimeni, ci judecata a dat-o fiului”.
  Am scris fiului cu literă mică deoarece eu cred că toţi oamenii, „născuţi natural nu făcuţi în vitro”, sunt fii ai unicului Dumnezeu.
  Din acest motiv cred că trebuie să ceri dreptatea în instanţa de judecată.
  Parafrazându-te: „Dacă asta n-o face Judecătoria, atunci care-i rostul ei?”
  Succes!
  P.S. – mi-ai dat avânt; şi eu voi acţiona asemeni ţie într-un caz de „drept de proprietate intelectuală”.

 6. Nu e agresivitate, e pana la urma respect pentru propria persoana. Pe principiul „lasa-ma sa te las” a ajuns Romania pe buza prapastiei, daca nu in prapastie.

 7. Foarte bine faci, Alexandru!
  Nici când am fost eu hărţuită pe Reţea nu a intervenit…Mi se spărsese contul….Nu putea s-o facă nimeni decât cu ajutorul cuiva din administraţia Reţelei. I-am spus atunci şi ca urmare , acum nu îmi prezintă nici un text.
  O să ies acum de pe Reţea…

  Mereu, alături de tine, Vio

 8. Bine faci. Multumesc ca-mi esti alaturi.

 9. Bun venit în WordPress!

  Cum adică, drept la replică? Cine a comis-o s-a descalificat, prin simplul fapt că nu cunoaşte semnificaţia. Un pretext stupid. Numai un ageamiu putea da „dreptul la replică”, unui personaj care nu a fost vizat, mai ales că în anunţul tău nici n-ai nominalizat pe cineva.

  Oricum, sunt riscurile postării „la comun”. Mergi pe cont propriu şi n-are cum să ţi se mai întâmple. Ai dreptate cu acţiunea judiciară. Era dreptul tău să nu postezi un comentariu care nu e altceva decât un denunţ calomnios. Tipic sfertodocţilor potrocalii, după modelul „demascărilor” din zorii comunismului. Ăsta e regimul Băsescu: neostalinism.

  Succes în instanţă! Sper să creezi un precedent.

 10. Aş întreba altceva… De pe RL poţi ieşi, fără să te dea ei afară? Că simt că pierd vremea pe-acolo…

 11. Sigur, Vania. Este o setare.

 12. Am găsit opţiunea…

 13. Daca nu stiti, gelu vlasin este un imbecil plecat din tara prin Ispania, fostul sot al sotiei sale, Ioana Neculau, parca, noua tiitoare a lui M. Cartarescu. A candidat la presedintia US si a obtinut …doua voturi !

 14. Viata lui intima nu ma intereseaza si nici n-are relevanta in context. A candidat, e drept. Nu stiu cate voturi a obtinut.

 15. Bineinteles, dar e un dobitoc marunt care isi face si acum campanie erectorala. Un zero. A vrut sa fie chiar si sef de sectie poeticeasca, unde e acum marele Cipariu ! Trebuie putin speriat si sa i se ceara un leu !

 16. La fel ca si Marius Chivu, o inventie sasaita si fasaita a „elitristilor” !

 17. <>

  Eu vad ca e mereu acolo, cu profil „privat”!

  A mai avut „antecedente”. Si pe mine m-a atacat în urma cu un an. Atunci avea alt nume: „Rothschild”.

  Sper sa reusiti, domnule Petria.

 18. ” Oricum am reluat eu toate intrarile si am procedat la suspendarea intrusului. Daca mai vezi ceva dubios pe retea te rog sa-mi dai un semn…”

  Eu vad ca e mereu acolo, cu profil „privat”!

  A mai avut „antecedente”. Si pe mine m-a atacat în urma cu un an. Atunci avea alt nume: „Rothschild”.

  Sper sa reusiti, domnule Petria.

 19. Contul meu a fost suspendat in mod abuziv fără preaviz! Cam asa se procedează în Reteaua Literară!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: