Sunt copleşit

Scriitorul Ştefan Doru Dăncuş a publicat o semnalare despre mine şi „Deania neagră” în revista online „Singur”. Îi mulţumesc.

 

„Fenomenul Alexandru Petria     

de Ştefan Doru Dăncuş  

Duminică, 28 August 2011 17:34

 

Nu greşesc. Pentru că a fi scriitor şi a te băga cu indecenţă în dedesubturile societăţii româneşti e o îndrăzneală pe care nu şi-o mai asumă aproape nimeni – această dublă valoare înspăimântând găştile parazite ale bugetului culturii noastre.

„Deania neagră” e o demonstraţie de forţă a unui spirit liber – unul care nu pune preţ pe glorii de mucava. Unul care nu se teme să-şi propună expresia de artist nesupus canoanelor. Dincolo de vocabularul preistoric (a se citi: „al epocii de aur”) de care ar putea uza „critica de direcţie” în faţa căreia mulţi autori tremură şi bat mătănii, „Deania neagră”, recentul volum editat de Alexandru Petria,  a devenit punct de plecare pentru mulţi prozatori tineri care abia acum îşi dau seama în ce viespar literar îşi vor duce viaţa.

Autorul nu s-a ascuns în spatele unor prefeţe/ postfeţe de circumstanţă, s-a erijat în stăpânitor absolut al operei lui. Nici nu-i de mirare că „Deania neagră” a avut un aşa succes la public. Pentru cei care nu ştiu cartea: se citeşte uşor. Dar după prima lectură, îţi vine să reiei anumite pasaje, anumite bucăţi de proză; asta vom face mereu şi mereu, noi, cititorii, până când Alexandru Petria ne va oferi o altă ocupaţie – adică o altă carte.

Voi reveni mai pe larg într-una din revistele literare româneşti.”

Sursa http://www.revistasingur.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=5781%3Afenomenul-alexandru-petria&catid=56%3Aaltele&Itemid=105

 

2 comentarii to “Sunt copleşit”

  1. Astazi de sfantul Alexandru, eu, tot un Alexandru, dar nu un sfant, iti urez:
    La multi ani, Alexandre!
    Sa te tina Dumnezeu sanatos pentru a-ti continua cu aplomb munca pe care o desfasori”!
    Succes, sa nu te lasi „coplesit” si sa ramai acelasi om cu aceeasi „expresie de artist nesupus canoanelor”!

  2. Multumesc, Alexandru. Si tie, tot ce-ti doresti. Nu cred ca am cum sa ma schimb.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: