„Torrent”, de Stoian G. Bogdan. Zero poezie

„Voi fi un geniu şi lumea mă va admira”, scria în jurnalul său Salvador Dali. La 16 ani. Peste ani, prin „metoda paranoia critică”, un termen inventat de el, şi-a proclamat singularitatea, valoarea. Plusând ca la pocher. Iar la sfârşitul vieţii şi-a ridicat şi o statuie statuie. Ca nu cumva să fie uitat. Scrânteala jucată sau reală a spaniolului n-a permeabilizat ridicolul doar fiindcă Dali n-a dat rateuri strigătoare la cer.

Rememorare- prin liceu, puţopalmist şi rubicond în orgoliu ca mulţi puştani, le spuneam colegelor că sunt un „geniu modest”. Şi vorbeam detaşat numai cu pluralul majestăţii. M-am lecuit odată cu dispariţia coşurilor.

Cu  volumul „Torrent”, apărut la „Herg Benet” în 2011, Stoian G. Bogdan încearcă o lovitură de imagine. A vrut să-şi sculpteze din cuvinte propria statuie, dar a reuşit ca şi negustorul din bancuri, care s-a încumetat să le vândă gheaţă eschimoşilor sau nisip saharienilor. Cartea este un zero, da capo al fine.

Nu m-a şocat limbajul autorului. Intenţionat violent şi obscen. M-a lăsat mască lipsa poeziei din carte. N-am cum să citez măcar un vers memorabil. Cum aş putea să amintesc, de pildă, din cântecele trupei B.U.G Mafia, care se învârte cam în acelaşi areal. Droguri, futai şi alte din astea.

Criticul Paul Cernat a numit ultima tentativă scriitoricească a lui Stoian G. Bogdan „un bluff psihedelic”. Însă, în revista „22”, din 30 august, afirmă că printre bălării sunt şi oarece sclipiri de poezie. Cernat se înşeală, dacă n-a vrut să fie îngăduitor. Pe ultima copertă a „Torrent”-ului, talentatul poet Ioan S. Pop zice: „Este o carte de poezie numai bună de povestit.” Aiurea.

Stoian G. Bogdan demostrează cu „Torrent” că încă n-a scăpat de coşurile de pe intelect. Şi că nu fitecine are talia de-a forţa „metoda paranoia critică” fără să fie murat în ridicol.

Alexandru Petria

Publicat pe Agenţia de Carte http://www.agentiadecarte.ro/2011/09/%E2%80%9Etorrent%E2%80%9D-de-stoian-g-bogdan-zero-poezie/

12 Responses to “„Torrent”, de Stoian G. Bogdan. Zero poezie”

  1. Acest Stoian G Bogdan, scuza-ma, dar este un schizofrenic, i-am citit si urmarit poemele si comentariile pe „Reteaua Literara”. Oare s-o fi convins si Gelu Vlasin de nu-l mai sustine???!!! :)) Eu i-as retrage si premiul pe care i l-a dat U.S.R. -ul, respectiv, domnul Manolescu…

  2. Vasilica, nu stiu cum este volumul pentru care a primit premiu. Banuiesc insa ca este bun. Este epatare, nu altceva, nimic pshihic. Vlasin nu stie nici cate roti are el la caruta, n-are rost sa vorbim de astfel de personaje de prisos.

  3. Mă bucur că se mai găseşte cineva să taie din capetele nonvalorilor sau al falselor valori introduse pe uşa din spate a literaturii. Încercări cu astfel de avortoane literare au mai fost prin lumea literară de pe la noi şi aiurea şi n-au rezistat. Trag speranţa că şi acest Stoian G.Bogdan va avea aceeaşi soartă.

  4. Depinde de ce-o sa scrie de acum inainte. Eu ii doresc succes.

  5. Alexandru, nu este epatare, sunt sigura, nu ai urmarit raspunsurile la comentariile sub poemele lui, este BOALA.

  6. Nu am citit cartea. Totusi sunt curios sa o citesc. De unde pot s-o cumpar?

  7. Omul se autoproclamă geniu, ştie el ce ştie şi de nota zero scrie. Care va să zică este un geniu al vidului!

  8. Fiecare este liber sa procedeze cum crede…

  9. Corect, domnule Petria. Din pacate, as spune. Tanarul in cauza este, intelectual, doar un adolescent medicoru. Pana la urma nu valoarea/nonvaloarea scrierii este deranjanta (doar sunt atatia ratati), ci lipsa de caracter si de cultura a acestui personaj, care face valuri. In noroi, desigur. Este agramat, insa asta i se pare un fleac.

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: