Costă prea mult să pui un cordon în jurul statuii? Oroarea mi-a fost semnalată de criticul Daniel Cristea-Enache, pe Facebook.
Batjocorirea lui Brâncuşi
13 comentarii to “Batjocorirea lui Brâncuşi”
-
Ce tineri si frumosi sunt!
-
da da… tineri, frumosi si nesimtiti. scuzati, dle Petria…
-
Salutare! Dragă prietene, iti voi trimite cumva niste materiale despre ce se intampla acolo. Sper sa te poti implica mai mult vis-a-vis de asta. Iti trimit e-mail-ul. Cu prietenie veche…
-
Cred că mai degrabă este un act de bravură din ignoranţă.
Dar nu cred că va trece mult timp şi unii localnici sau turişti îşi vor lua de acolo câteva jumătăţi de sferă acasă si vor încerca să-l imite pe Brâncuşi, reîntregind “The Newborne” (genomul, în opinia mea ştiinţifico-religioasă).
Şi Arhimede a fost ucis din ignoranţă.
Acum nu ştiu cine ar trebui să creeze un spaţiu adecvat pentru protecţia celor două opere brâncuşiene din Parcul Municipal, primăria sau Ministerul Culturii, şi dacă ele ar trebui să fie păstrate în acel loc sau să fie duse la un muzeu adecvat.
Dacă ne ducem în Franţa, la Luvru, vom găsi tot felul de opere de artă, inclusiv sculpturi aduse din alte locuri, opere ce se află expuse într-un mediu protejat şi la intemperii şi la acţiunea neconformă a omului.
Totuşi, în timp ce pictura Giconda se află la Luvru în spatele unui geam de protecţie, statuia lui David se află la Florenţa într-un spaţiu liber.
Cred că respectarea valorilor ţine şi de educaţie.
Dacă ne uităm la bac-ul de anul acesta, ne întrebăm: De unde să importăm educaţie?
Clepsydra
(PS – am semnat cu denumirea firmei mele, deoarece scaunele sunt clepsidre, nu ouă) -
Tinerii nu au vrut să batjocorească ci să imortalizeze trecerea lor pe acolo. Aşa cum stă în Parcul Municipal, fără nici un gardian care să o păzească, Masa Tăcerii se bucură când e vizitată, iar Poarta sărutului se bucură când cuplurile de îndrăgostiţi trec pe sub ea.
-
Da, lucrurile sfinte se privesc doar, te minunezi de ele, nu se ating!
-
Tineri ignoranţi şi profanatori.