Dan Puric& unii intelectuali. Dincolo de isterie

Textuleţul meu despre Dan Puric a iscat o adevărată furtună pe internet. Dincolo de isteria fanaticilor personajului, s-au pronuntat şi intelectuali care şi-au calibrat atent cuvintele, conştienţi că e un subiect care merită discutat. De pe Facebook:

Vasile Baghiu:

„Mesajul lui Puric este limpede. Vorbește convingător și în adevăr despre impostura și lipsa de patriotism ale celor care conduc țara de douăzeci de ani, despre urgența apărării valorilor morale și creștine și despre idea de demnitate în relația noastră cu Europa și cu lumea. Mai mult, este un mare artist. De aceea, nu mă mir să văd această ostilitate – tipic românească, din păcate – împotriva lui.”

„Sper să recunoașteți totodată că Dan Puric este un om autentic și chiar o prezență necesară în peisajul românesc. Deși intelectual, se face înțeles poporului, spre deosebire de mulți alți intelectuali. Deși artist, dovedește o organizare a ideilor în conferințele sale demnă de un filozof. Deși grav în arta lui, are un simț al umorului remarcabil. Câți dintre artiștii, scriitorii și intelectualii noștri reușesc să fie atât de convingători ca el? Naționalist? Nu vedeți că azi orice lucru de bun-simț pe care îl spui în favoarea poporului tău devine o etichetă stigmatizatoare pentru noii-vechi papagali ai integrărilor globalizant-europene? Fascist? De unde până unde asta? Doar pentru că susține ierarhia valorilor și îi ridiculizează pe atâția străini care vin și se simt datori să ne țină lecții fără să țină seama de imensa suferință pe care am îndurat-o în ultima jumătate a secolului trecut din cauza comunismului? Oricum, e prea mult să-l numească cineva impostor, așa cum văd că face și prietenul Alexandru Petria, din păcate. Eu nu sunt avocatul lui. Se va apăra singur, nu mă îndoiesc. Dacă el este impostor, atunci cei care țin România sub papuc, în sărăcie și în permanentă hărțuială mediatică, în manipulare, împreună cu armata de intelectuali „autentici” care îi sprijină sau care stau cu superioritate detașare deoparte, ce sunt? Dacă ar fi așa, ar trebui să-l vedem în tabăra profitorilor post-decembriști, intelectuali sau nu. Nu este acolo. Din cât văd, este doar un artist care își spune părerea despre situația din țara lui. Deranjează, bineînțeles, pentru că poate trezi mințile oamenilor, ceea ce nu convine deloc mai marilor zilei. Sunt multe de spus, dar ar merita scris un articol, un eseu, o carte pe tema aceasta(…)”

Mihai Ene– „in sfarsit, a inceput lumea sa isi dea seama ce e si cu puric asta – eu m-am lamurit dupa vreo 2-3 aparitii ale lui la tv… vorba unei prietene: asta se intampla cand un mim incepe sa vorbeasca.”

„Îmi pare rau, dle Baghiu, sunteti un scriitor autentic si o inteligenta vie – chiar nu sesizati rulajul ideilor de mana a doua la Puric? chiar nu observati ca trei sferturi din ceea ce spune sunt citate din aceiasi 4-5 autori plus parintii bisericii, dar sunt convins ca nu a citit nimic in afara de linia aceasta dogmatica si desueta… activeaza fara sa isi dea seama – si daca isi da, atunci e si mai rau – nu un discurs patriotic, ci unul nationalist, cvasi-fascist si aberant pentru orice om rational?! mesianism de duzina servit inchinatorilor de profesie!”

Andrei Bodiu (nu e scriitorul cu acelasi nume, sa nu fie confuzii!):

„Cum sa nu tremure carnea pe tine cand ti se vorbeste despre tarisoara iar „aia” care ne conduc, evident nu sunt de-ai nostri? Tu, platitorule, esti clar superior, dar datorita bunatatii tale te ustura curu’! Adauga o suma de platitudini ametite si ai primul conferentiar de tip american, de succes din Romania postcomunista. Iar asta se intampla in toate tarile: o jigodie descurcareata capitalizeaza angoasele celorlalti multi si nauci.”

Dinu Adam:

„Puric este incolor, dar si inodor si insipid – calitatile apei de ploaie. mie mi se pare caraghios sa te exciti pentru reactiile negative la aparitiile agresive pe aproape toate canalele de televiziune ale lui Puric, cind sarmanul tocmai asta si-a dorit. problema nu este de ce Puric produce aversiune, ci de ce i se ofera lui Puric prilejul de-a produce aversiune. in rest, totul este de-o obositoare normalitate.”

Flori Bălănescu:

„Sper ca dl Dinu Adam se refera la „normalitatea” noastra de popor lipsit de responsabilitatea institutiilor si intelectualitatii angajate”

„Si daca nu a fost informator asta il face mai important in economia intrigii? Anume ca „propovaduieste” aiurea-n tramvai pe unde apuca, pe unde este chemat? Nu este vb nici despre faptul ca ar fi destept sau prost – etichete evazive! -, ci despre aceea ca este nepotrivit cu contextul nostru mizerabil dpv moral. Este vorba despre faptul ca face rau, cu sau fara (buna)stiinta; si face rau pentru ca vinde gogosi cu aroma spirituala sintetica unui popor cu o dimensiune civica si istorica precara, unui popor indemnat sa devina amnezic; or, gaurile negre nu pot fi si nu trebuie sa fie remediate prin metode de genul Puric; pansamentele nu se pun pe rani infectate, ci pe rani curatate! este uimitor cum deraiaza discutiile pe fb, cum se departeaza de la subiect; avem nevoie de putina (putin mai multa) didactica nationala. Stiu ca produce disconfort interior, insa nu putem spera sa dobindim discernamint decit „rupind pisica in doua”, desi este aproape imposibil sa o mai facem dupa 22 de ani. Ce e aia ca nu recunoastem cind cineva e mai bun decit noi? Prin ce e Puric mai bun decit cei de aici? E actor, trebuie comparat in sinul breslei lui! Prin lipsa masurii de care da dovada este mult sub cei de aici!”

Ana Nita:

„Mi-am impus toata vointa din lume sa citesc un interviu cu el. am clacat nervos la intrebarea daca a incercat sa colaboreze cu televiziunile. as scrie romane de analiza literara si, mai ales, morala, depre imbecilitatea si impostura personajului, dar nu cred ca-mi merita timpul. poate ca as purcede, totusi, la asemenea corvoada, daca as stii ca as convinge macar un roman sa gandeasca trei secunde cu propriul creier si sa nu mai cada lesinat de admiratie fata de CADENTA vorbelor, imun la (lipsa de) inteles, in cazul Puric. de ce mi se ridica tensiunea cand vorbesc despre Puric, de ce atata pasiune si adrenalina?? nici macar la manele nu reactionez asa. manelele nu-s atat de periculoase pentru spiritul romanesc, cat e Puric cu mediocritatea lui. pentru ca la manele negrul e negru, lucrurile sunt clare, ce sa filosofezi despre? in schimb, la Puric, ehe, e blazonul de prof, e amestecul de talent de mim cu incruntarea sprancenelor si vocea susuratoare, exista citatele din Socrate si Biblie, adica ghiveciul asta aiuritor, fara nici o baza reala de cultura (care e mai mult decat simpla citire din clasici si memorarea unor citate reproduse la nivel de „vorba lui Heidegger”, „vorba lui Socrate”, vezi linkul de mai jos ), ghiveciul asta, zic, e mai toxic decat „as da zile de la mineeee/sa mai fii o zi cu mineeee” pentru mintea romanului. de ce? simplu, pentru ca daca asta e alternativa, apai nu mai pot veni nici macar in vizita in Romania, iar asta ma clatina cu tot cu ontologie si gnoseologie, vorba lu’ Puric. 😀 daca asta e alternativa la pornografie si manea, se zvarcolesc Eminescu si Nichita in mormant. ar fi curata blasfemie, sau, vorba lu’ Puric din nou:-D, „Băşcălia este de tip ateu, neantizant, ea îşi bate joc de orice fel de valori şi repere. Acest sistem demolant al valorilor, care aparţine omului mic, a ieşit în faţă. ” – iar numele bascaliei e Dan Puric, impersonarea mediocritatii. da, mediocritatea e mai rea decat maneaua. asa ca, de-aici adrenalina si apelul la cuvinte de dictionar.”

Laura Ilica:

” ‎:( cea mai mare dezamagire e, pana la urma, faptul ca tocmai acest gen de oameni, cu acest gen de trecut, a fost mediatizat, propulsat, popularizat, ocrotit, ajutat (sa nu credeti cand spune ca n-a primit ajutor, asta chiar e …….), devenind azi, vrei-nu-vrei, exemple.”

Mofturi De Ochelarist, adică prozatorul Ioan Suciu:

„În vidul existent de vorbitori de substanţă Dan Puric apare cu un discurs alandala pe placul publicului larg. Fondul „teoriei” lui este naţionalist-fascist. Peste turuiala sa toarnă mult Dumnezeu. Fanatism presărat cu glumiţe. Gâdilă poporul cu televizorul.”

Ovidiu Nicoară:

„Nici eu nu ma numar printre admiratorii personajului….mi se pare un talent pantomimic, imita bine chelalaiturile cainilor vagabonzi, vorbeste mult, crestinoid…, insa ca actor…vedeti rolul din filmul „Orient Express”…si va edificati!”

Gabriel Rechiţeanu:

„Puric intra in categoria celor ce vor sa spele creiere. Doar ei au dreptate, doar gandirea lor este corecta, ei sunt buricul pamantului si, daca cumva, nu esti de acord cu aberatiile lor, iadul te va manca. DP este un mim foarte bun. In momentul in care isi depaseste aceasta conditie devine un individ periculos. (de cand l-am vazut l-am asemanat cu Gigi Becali, e adevarat, varianta frumos vorbitoare)”

Dragos C Butuzea:

„Eu n-as avea nimic cu gestul lui(semnarea angajamentului la Securitate- n.m. Alexandru Petria)  – cica a fost cand avea 17 ani – ci am cu prostia romanilor care-l asculta ca pe un mesia. dincolo de memoria citatelor aruncate de-a valma, omul asta nu spune nimic. e bun doar cand mimeaza.

Anca Mureșan:

„Văd că cineva l-a asemănat cu Becali. Mi se pare forţat. Dar o să risc şi eu o comparaţie la fel de forţată: auzindu-l vorbind, mie îmi vine-n minte Vadim. Numai ăla mai amestecă de-a valma atîtea citate ca să rămînă poporul mut de admiraţie în faţa vastei lui culturi. (Înainte de a da cu pietre, notaţi faptul că sînt conştientă că dintre cei doi, unul are măcar meritul de a fi un actor bun). Nu emit pretenţii de intelectual, dar după umila mea părere un om deştept nu vorbeşte în citate aşa cum face Dan Puric. Însă după cum s-au încins spiritele pe-aici, e limpede că are trecere:-(„

6 comentarii to “Dan Puric& unii intelectuali. Dincolo de isterie”

 1. am mai spus intr-un comentariu anterior ca nu este drept ca eu sa vorbesc despre dan puric pentru simplu fapt ca nu l-am ascultat niciodata si nu i-am citit scrierile,pentru simplu fapt ca el vorbeste si scire cu capul lui dar nu „DIN”capul lui .constat din comentariile de mai sus ca nu sant departe de acest adevar…..dar…..ceea ce este interesant este …faptul ca dan puric..a generat o avalansa de comentarii ….ce rezulta de aici ?…rezulta ca el ESTE… dar sa vedem ce este dan puric:
  rezulta din comnetriile anterioare ca ESTE FASCIST…voi ce santeti domnilor ? el cel putin ESTE;
  rezulta ca dan puric ESTE NATIONALIST….. voi ce santeti domnilor? el cel putin ESTE;
  rezulta de asemnea ca dan puric ESTE ACTOR ….voi ce santeti domnilor..? el cel putin ESTE;
  rezulta ca dan puric ESTE MIM…………..voi ce santeti domnilor..? el cel putin ESTE;
  rezulta ca dan puric ESTE CVASI APARATOR AL VALORILOR CRESTINE SI NATIONALE …impotriva agresiunii occidentului …voi ce aparati domnilor..? nu vedeti ca de 22 de primaveri santem condusi in toate domeniile inclusiv cultura de niste „imbecili”(cuvantul este copiat dintr-un comentariu de mai sus)…eu nu sant om de cultura eu sant consumator de cultura ..si mor de „foame” domnilor…de 22 de ani mor de foame…caracterul national a romanului este in plin proces de dezintegrare ,de alterare ….cine vreti sa orienteze acest caracter …cel care vinde guma de mestecat de la buticul din colt.? FITI DECI DOMNILOR FIECARE …IN DOMENIUL LUI CEEA CE DAN PURIC ESTE SAU CEL PUTIN SE STRADUIESTE…vad ca retete aveti …folositile ..aplicatile ..nu le enumerati doar; altfel intram in sfera demagogiei …comuniste…care este sublima ..”ca combate” si combatantul iese in evidenta ….ca numai asta poate sa faca ca sa intre in categoria celor cu „ESTE”…. SANDULE IMI PARE RAU …EU SANT APARATORUL CELUI SLAB SI PRIGONIT ..CA ASA NE INVATA SFANTA CARTE A CREATIEI -BIBLIA…PE CARE PUTINI DINTRE CREATORII DE ASTAZI O MAI CITESC ..SAU DACA O CITESC NU O INTELEG…..sa auzim numai de bine si la anul….www.homepagepays.com

 2. facand unele greseli gramaticale si de ortografie …va dau prilejul sa ma dezmembrati….

  la multi ani tuturor ,apa de plaoie cade si peste cei buni si peste cei rai ,..dar ceea ce nu stim noi si sant slabe sperante sa stim . cine sant cei rai ……si cine sant cei buni…..
  la multi ani cu bucurie si cu impliniri dupa voia fiecaruia

  http://www.cellnetgalaxy.homepagepays.com

 3. http://florentinatonita.blogspot.com/2011/06/de-ce-dan-puric.html

  L-am vazut pe RTV, parca de Craciun. Mi s-a facut sila si de circ si de circari.

  La multi ani, domnule Alexandru Petria, va citesc de ceva vreme si ma bucur ca sunteti asa cum ar trebui sa fim mai multi dintre noi! Sa aveti sanatate!

 4. Va roade invidia, nu-i asa domnule Petria? Pareti sa nu intelegeti de ce Dan Puric este atat de iubit de public si dumneavoastra nu. El atrage pentru ca este mare, este ca o stea stralucitoar. Cei ca dumneavoastra sunt doar niste umbre…

 5. Desigur, si Columbeanca are trecere la public… Mor de invidie.

 6. Am un comentariu direct pentru Cellnet-Galaxy:
  Mă omule, dacă ești flămând de cultură, de ce nu te cultivi, mă. Tu chiar nu vezi la ce vii tu cu comentarii de astea? Aici sunt citați oameni de cultură și tu vii cu „sant”??? Vrei, de fapt, să spui ”sânt” în loc de „SUNT”!? Tu unde dumnezeu (am scris cu „d” mic pentru că e o înjurătură, dar într-o formă atât de moderată, încât s-ar putea să fie prea SUBLIMĂ!!!! ca să o înțelegi) ai învățat să scrii?
  Și apoi, CEEEEEEE!!!!!!??????? „sfera demagogiei …comuniste…care este sublima”??? Asta ce dracu (ca să înțelegi ce era acolo cu „d”umnezeu) mai este? Fii atent: Demagogia comunistă este sublimă. God!!! Scrii o carte cu titlul ăsta, să-nnebunesc (bine, nu tu, altul, unul care știe să scrie). Demagogia comunistă este sublimă. Mă omule! Demagogia comunistă a fost exprimată de la cap la coadă cu „limbaj de lemn”. E sublimă pentru cine? Pentru cei ce nu au auzit de ea.
  Și mai sunt alea cu „SFANTA CARTE A CREATIEI -BIBLIA”… Cam jalnic. Cam… Puricesc, așa. Care sunt „CREATORII DE ASTAZI”?
  Pentru cei ce au fost citați în articol, pentru Alexandru Petria, pentru cei ce îl citesc și pentru TOȚI ceilalți care nu sunteți ca Cellnet-Galaxy: Profesoara mea de engleză din școală mă învăța că „heaven” vine de la verbul „to have” iar „maiden” de la verbul „to make”. Am învățat engleză pe barba mea, mai târziu. Ea s-a făcut coafeză. Și are LA GREU clienți. Asta e, și-a aflat vocația mai târziu. Dar Dan Puric, un om care se consideră și este considerat „de valoare” și care este, categoric, mai valoros decât profesoara coafeză pomenită mai sus, și-a descoperit vocația, după care a trădat-o. Iar trădarea este trădare. Nu are justificare, nu se iartă și nu poate fi uitată. Domnule Dan Puric, ai dezamăgit – ăsta e adevărul golo-goluț – dar faptul că ai făcut în detrimentul unei națiuni pentru care te lauzi că lupți, e condamnabil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: