Marea politică nu trece prin inima birocraţilor. Scrisoare deschisă către preşedintele S.U.A. Barack Obama

La început de an, vă scriu domnule preşedinte cu gândul la bunicul Gavrilă, care nu mai este. S-a dus unde o să mergem inevitabil şi noi.
Vă scriu cu durere. Durere fiindcă visul atâtor bunici din România, precum Gavrilă al meu, a rămas doar un vis. Au aşteptat după Al Doilea Război Mondial venirea americanilor ca să-i scape de comunişti, şi au aşteptat până au ajuns cu iarbă pe piept. Unii au murit în închisori ca deţinuţi politici, alţii cu amărăciune în suflete din cauza privaţiunilor, înainte de 1989. Faţă de aceşti oameni, domnule preşedinte, cred că aveţi o datorie morală. Nu ca om, ci ca preşedinte al ţării în care milioane de oameni dintr-o ţară din estul Europei şi-au pus nădejdile.
Am crescut privindu-i la cinematograf şi la televizor pe John Wayne, pe Tarzan, pe maimuţa Cheeta şi pe Tom şi Jerry, ascultând muzica lui Elvis şi citind Hemingway şi Truman Capote. Bunicul mi-a repetat până la exasperare, şi ştiţi cât sunt de uşor de exasperat copiii şi adolescenţii, însă m-a convins, că America e un model pentru omenire, că americanii sunt „băieţii buni”. Generaţia din care fac parte a ieşit în stradă în Decembrie 1989. Aveam atunci în jur de 20 de ani şi, riscându-ne vieţile sub gloanţe, doream ca România, după înlăturarea regimului Ceauşescu să înceapă să semene cu America. Cât de cât. Ca „băieţii buni” să fie alături de noi.
Acum America e într-un parteneriat cu România. Mai mult militar, din păcate. Şi aceasta e o altă sursă a durerii care m-a îndemnat să vă trimit prezenta scrisoare deschisă. Soldaţii români mor pe fronturile lumii alături de cei americani, moartea nu-i deosebeşte, cetăţenii americani pot să vină în România când au chef, fără nici o constrângere. Însă cetăţenii români au nevoie de vize ca să meargă în America. Cum să nu fii îndurerat fiindcă „băieţii buni” te tratează în acest mod, după ce şi bunicii noştri au fost trataţi cum au fost trataţi? Problema ridicării vizelor pentru români nu este o chestiune doar de calcule din spatele birourilor. E o dovadă de respect la urma urmei, de recunoaştere a colaborării. Nu e drept să depindă preponderent de birocraţi. Acum, românii se simt umiliţi. Şi nu ştiu dacă este în interesul cuiva ca situaţia să se perpetueze. A cuiva care urmăreşte binele comun al colaborării.
Domnule preşedinte, în Noul An aveţi ocazia să vă achitaţi într-un fel şi datoria faţă de bunicul meu. Ridicând vizele pentru români.
Domnule preşedinte, am ţinut să vă prezint simplist şi cât mai clar situaţia. Poate patetic. Dar realist.
Domnule preşedinte, marea politică nu trece prin inima birocraţilor, care argumentează cu te miri ce numai să amâne ridicarea vizelor pentru cetăţenii români.
La mulţi ani!

Alexandru Petria,
scriitor şi jurnalist

apetria@gmail.com

7 comentarii to “Marea politică nu trece prin inima birocraţilor. Scrisoare deschisă către preşedintele S.U.A. Barack Obama”

 1. Sa dea Domnul, sa te auda!!!:)

 2. Domnule Petria, ati pus degetul pe o rana dureroasa a romanilor. Sper sa fiti ascultat.

 3. noi romanii in majoritatea cazurilor am fost condusi de straini sau de romani care au aparat interesele strainilor;ALEXANDRU i-a scris lui OBAMA …o scrisoare cu tenta autobiografica..am sa-i dau un raspuns cu aceasi tenta ..in 1914 …bunicul meu Gheorghe a plecat cu vaporul in America ca sa puna umarul la construirea celei mai avansate tari a lumii,mama mea s-a nascut in tara nimanui …pe vapor …in drum spre America..dupa cativa ani s-au intors in Romania si cu banii economisiti au cumparat 10 hectare de pamant la Rosia Montana ,…cele 10 hectare au fost cumparate de la un austriac ..Haman…si astfel 10 hectare de pamant au redevenit pamant romanesc…in 1940 niste impecili care ne-au condus tara au cedat acest pamant ,semnand diktatul de la Viena…si astfel cele 10 hectare de pamant romanesc pe care le-a cumparat bunicul meu Gherghe cu banii pe care i-a castigat in America a devenit pamant unguresc..ghinionul nostru a fos si mai mare atunci cand in acelasi an ne-am retras din Basarabia si din Bucovina ..unde mama a mostenit de la stramosii ei ,si ea tot 10 hectare de pamant.si astfel in acel an familia noastra a pierdut tot pamantul si cele 10 hectare pe care le-a cumparat bunicul Gherghe si celelalte 10 pe care le-a mostenit mama de la strabunicii ei..;.in 1945 ..alti imbecili …care ne-au condus au semnat tratatul de la Paris..printre altele se preciza ..ca voua romanilor va dau inapoi pamantul(Transilvania) unde se afla si cele 10 hectare cumparate de bunicul Gheorghe ,cu banii pe care i-a castigat in America ;dar va trebui sa renuntati la pretentii asupra pamantului vostru din care v-ati retras de buna voie in 40 …astfel ca cele 10 hectare mostenite de mama le-am pierdut definitiv odata cu recunoasterea facuta de cei doi corifei…care ne-au condus in primii ani de demo-hotie Iliescu si Constantinescu….si acum intindem mana ca sa capatam vize..? ..da asa este ..ei vin pe pamantul lor ..si n-au nevoie de vize….noi mai putem sa instituim vize..? nu cred ..ca nu mai avem pe ce …pana si cele 10 hectare cumparate de bunicu Gheorghe …la Rosia Montana ..nu mai este pamant romanesc…..iar eu nu pot sa am pretentii la cele 10 hectare pe care le-a mostenit mama de la stramosii ei ..ca dupa acte ea s-a nascut in tara nimanui….pe vaporul care mergea spre America…
  La multi ani tuturor;sa va dea Dumnezeu sanatate ,bucurie si mai mult discernamant in 2012
  http://www.cellnetgalaxy.homepagepays.com

 4. ……din cele ce le-am scris mai sus ..se poate trage o conscluzie …ca tot ce a avut Romania ..adica solul si ce este deasupra solului …acum nu prea mai are ….a mai ramas ..subsolul…daca mergem inainte ramanem si fara subsol…

  si atunci sa vedem unde ne vom mai gasi loc de veci…?…cine o sa ne dea vize..?

  http://www.cellnetgalaxy.homepagepays.com

 5. ai trimis-o cu bicicleta……nu o sa ajunga niciodata……….americanii nu au nevoie de tzigani…….stiu o sa sari de kur in sus dar asta reprezinta rominica acum.enjoy……

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: