Ioan Es. Pop- poet premiat, turnător odios la Securitate

Poetul Ioan Es. Pop a câştigat premiul Cartea de Poezie pe anul 2011 pentru volumul „unelte de dormit”. Juriul care a decernat premiul a fost format din Eugen Simion, Daniel Cristea-Enache şi Bogdan Creţu.
Anul trecut, Pop a recunoscut că a fost turnător al Securităţii. În aceste zile nimeni n-a mai suflat o vorbuliţă măcar despre acest aspect al biografiei scriitorului.
Este corectă acordarea premiului?

P.S. Personal, îl consider pe Ioan Es. Pop un mare poet. N-am citit „unelte de dormit”. Am rostit întrebarea dorind să declanşez o discuţie asupra oportunităţii sau inoportunităţii acordării unui premiu unui fost turnător al Securităţii într-o societate bolnavă.

21 Responses to “Ioan Es. Pop- poet premiat, turnător odios la Securitate”

  1. Domnule Petria, cunoașteți bine câtă subiectivitate se ascunde în acordarea unor distincții și premii! Așa că întrebarea dumneavoastră este azvârlită doar așa, ca să facă impresie, retoric poate… Când asociezi numele unei creeații, realizată de un om, fost turnător la Securitatea bolșevică, apar niște probleme: valoarea volumului” Unelte de dormit” poate fi reală, iar autorul său un nemernic, dar asta nu scade calitatea lucrării. Unii au compus versuri cumplite prin pușcăriile comuniste, bucurându-se ulterior și inutil de o recunoaștere extrem de tardivă. Alții, stând în genunchi dinaintea sistemului comunist, sfărâmând între măsele(cu ajutorul turnătoriilor predate Securității) destinele unor potențiali concurenți, și-au cumpărat în cel mai spurcat mod confortul și libertatea de a compune, de a împlini un volum de versuri, sau proză! Dacă s-ar fi alăturat criteriilor de selecție și o componentă a conduitei scriitorului, oricine ar fi fost acesta) sunt convins că premierea nu ar mai fi avut loc. Echipa girată de Eugen Simion își are hibele ei, destul de vizibile, dar astăzi, când numărul celor care aruncă în stânga și-n dreapta cu premii și diplome, a sporit considerabil, degenerând într-o inflație suspectă, mă determină să privesc mai circumspect la mâna ce așează laurii de plastic pe anumite frunți împodobite de bătături cauzate de temenele dese și violente! Din negura vremii, o mărturie a răzbit spre suprafață, specificând ticăloșia unei turnătorii comisă cândva, de Radu Beligan, soldată cu recluziunea și mutilarea destinului cuiva! Apoi, o vuvuzelă a sistemului oranjutan, un scriitor și pamfletar de valoare, cu un doctorat merituos, dl. Adrian Alui Gheorghe(șeful Diecției pentru Cultură și Culte din județul Neamț) a ținut să precizeze în urmă cu un cincinal, într-un cotidian din Piatra Neamț, ”CEAHLĂUL”, acest …”amănunt”, citând și sursa.! Eu cred că a procedat corect. Are stea la bulevard distinsul actor Radu Beligan? Are! Are premiu Ioan Es. Pop? Are! Are vreo reacție poporul român dinaintea tuturor samavolniciilor bestiale care se comit astăzi împotriva sa? Nu prea are, deși suntem la vreme de pace, pendulând dizgrațios între chiolhanul de la Crăciun spre cel al Sfintelor Paște, și viceversa… Mult mai odioasă mi se pare bestializarea la care s-a ajuns acum, în urma căreia discernământul pare estropiat!

  2. Nu-l cunosc personal pe Ioan Es. Pop, ce vârstă are, de a apucat să toarne, au trecut 20 de ani, omul ar trebui să fie trecut de 40. ? Apoi, se știe că Secu a fabricvat și dosare false de turnători, de asemenea ar trebui să știm pe cine a turnat, care au fost urmările. Nu am nici o simpatie pentru turnători, dar societatea are o problemă, foștii securiști s-au bucurat de toate beneficiile tranziției, în primul rând materiale, unii ai puterea și acum, iar uneltele lor sunt puse în față. Câți călăi au fost arestați și pședepsiți legal pentru seviciile moizerabile aduse regimului totalitar? CNSAS nu a făcut mai nimic în acest sens, s-a ocupat să dărâme niște statui, pe Doinaș, Ivănescu ( Cezar), Amedero Lăzărescu, ș.a.,Cred că aceasta este prima cauză a corupției morale și economice în România- acoperirea foștilor tartori ai regimului trecut.

  3. Este corectă acordarea premiului? Iată o întrebare ca la Radio Erevan, în sensul că ne tentează la un răspuns malițios sau chiar ironic, în locul unuia sobru. Și totuși…
    Dacă premiul este, într-adevăr pentru carte, atunci autorul poate să fi fost și ucigaș în serie, că nu are de-a face unul cu altul. Dacă, însă, premiul este dat pentru probitatea morală și activitatea civică ori postura publică a autorului, atunci este cu totul altceva.
    În plus, ca să știm dacă acordarea s-a făcut corect sau nu, ar trebui să știm nu numai compoziția juriului ci și regulamentul acestui juriu, inclusiv criteriile de selecție și acordare a premiului. Așa, doar cu numele membrilor în față, suntem tentați la speculații, de tipul cât de corect este, în general, domnul academician Cutare în acordarea premiilor. Poate domnia sa folosește această calitate de jurat pentru a-și rotunji veniturile, printr-un comision perceput celui care este premiat. Mai știi?
    Cât despre prezența în viața publică a informatorilor sau colaboratorilor Securității comuniste, subiectul poate fi abordat total independent de nedumerirea privind corectitudinea acordării unui premiu. Atunci ar rezulta că sunt fapte mult mai grave decât delațiunea, săvârșite de persoane publice mult mai influente în viețile noastre de astăzi, fapte ce sunt cunoscute și nu sunt condamnate public, iar autorii lor nu sunt nici măcar vituperați.

  4. Ioan Es Pop promisese sa se retraga si sa-si puna ceva cenusa pe cap. Dar daca a vazut ca se poarta lipsa de caracter in societate si ca imoralii se recunosc intre ei prin bezelele pe care si le fac, el a intors foaia si a iesit o victima a propriilor porniri josnice. Saracul Ioan Es Pop, cit de ticalos a fost sistemul cu el, de l-a pus sa toarne! Dar Ioan Grosan nu face la fel? La Iasi un scriitor denuntat ca turnator e si revolutionar in plata! Mai lucreaza si la Radio Iasi…! Cat despre Adrian Aluigheorghe, din cate stiu este membru PNL aflat in dezacord cu conducerea PNL si cu aberanta alianta cu PSD si mai putin vuvuzela vreunui partid. O spun ca-l stiu, il citesc. Nu sunt de acord cu ce spune dl Gaidau, ca poti sa scrii opere mari fara sa ai caracter. Caracterul e o conditie a valorii morale a unei opere.

  5. Felicitari dle Petria! Nu cred ca este normal ca gestul unui scriitor care semneaza in nume propriu punand problema moralitatii sa fie catalogat drept „descalificant pentru un intelectual”: Este cazul lui Dumitru Ungureanu si al Dvs, in legatura cu acest premiu si acest nume: Ioan S. Pop. In definitiv, unii dintre noi avem alta opinie, poate mai fireasca decit a altora; poate chiar credem ca omul nu poate fi despartit de scrisul lui! Nu se poate ca scrisul „valabil, estetic” sa faca bine, iar omul care a scris sa faca rau!

  6. de ce mi s-a șters com-ul domnule Petria?

  7. da, e corect. e extrem de corect, iar dvs, galben de invidie, probabil. la poezie, ioan es pop merita absolut toate premiile.

  8. tineretul de azi ..generatia de azi si de maine ..cauta idealuri..ori daca Ioan Es Pop este ..ideal in poezie ..sa avem pardon domnilor ..e demagog . una scrie si altta face ..iar comisia ..care i-a dat premiul sta pe acest piedestal din timpul dictaturii..ce sa mai discutam..in orice caz stimabilior inteletctuali poeti ,prozatori si artisti ..nu confundati o opera de arta cu un lucru manual.. daca un inginer mecanic fost turnator la securitate ..face o anumita piesa de exceptie ..la strung sau la freza .si toti care vor un ideal in lucru manual il urmeaza…bravo…merita premiul Academiei..ca nu omul conteaza ci ce face el la strung ..si asta se cheama lucru manual …ori un poet ca stimabilul premiat ..?..toata poezia lui este o minciuna …..si pentru frumusetea acestei minciuni ..a fost premiat..de catre o comisie creata in acest scop ..formata de nemuritorul Simion ..ca ceilalti asa dupa cum banuiti sant elemente formale care completeaza comisia…..poate in speranta ca ..ca vor ajunge ….si ei ..presedinte
    http://www.cellnetgalax.FunEasyComputer.com
    i

  9. Ioan Es Pop este, fara indoiala, unul dintre cei mai buni poeti romani. Cat despre trecutul lui… da, ar putea fi blamat. Dar si G. G. Marquez a fost si e prieten cu Fidel Castro. M. A. Asturias a fost comunist. Culmea, George Orwell, indragostindu-se de o rusoaica, a fost, la un moment dat, turnator la securitate: Ar trebui sa le retragem sau, macar, sa le punem in discutie premiile? Incercati sa cititi orice altceva de Stefan Heym in afara de Relatare despre regele David, sa vedeti acolo fabrici si uzine, tineretul revolutionar si multe altele.
    M-am bucurat mult cand am vazut cine a primit premiul pentru cel mai bun poet al anului 2011.

  10. Mie, unuia, întrebarea Dvs mi se pare tendentioasa prin adaugarea epitetului „odios”. Dacă formularea „turnator odios” nu e un pleonasm as fi vrut sa stiu care a fost fapta lui care l-a mutat din categoria turnatorilor „obisnuiti” in cea a turnatorilor „odiosi”. Ori s-a declarat el însuși astfel?! Concret: care este turnatoria cea mai gravă pe care a comis-o si care indreptateste atribuirea calificativului respectiv? Poate ca nu sunt singurul care n-o cunoaște iar in acest caz n-ar strica sa fie numita pt ca altfel justificata Dvs intrebare aduce a insinuare, subminandu-si astfel buna intenția declarată.
    Cu stima,
    Daniel Onaca

  11. Daniel Onaca, sa stiti ca aveti dreptate. Toti turnatorii au fost odiosi.

  12. Chapeau- et révérence, revista Tribuna !!! Fermitate intr-o conduita eleganta.

    Cred ca nu sunteti din Romania….

  13. scuze pt X, nu e pt ca nu-mi dau numele, a ramas de la alt site.
    Ai facut fb ca ai initiat discutia, AP, prea ne pierdem reperele morale, prea nu vrem sa stim ca morala face parte din civilizatie si civilitate, prea ignoram ca poezia e o forma a constiintei noastre.

  14. Trecutul dubios ne umbreşte personalitatea până la moarte, chiar dacă creaţia străuceşte. Hitler avea un talent deosebit la pictură, lucrările lui umblau pe internet, dar privindu-le, dincolo de frumuseţea lor, se zăreau lagărele de exterminare, din ale căror miros de carne arsă ne provocau un disconfort în totală contradicţie cu arta. Este posibil ca acest sentiment să ne cuprindă şi în faţa operei premiatului în discuţie.

  15. Eu nu văd nicio legătură directă între calitatea estetică a unei cărţi şi o calitatea de informator la Securitate a autorului. În plus, aud discuţia asta în fiecare an. Pare o nouă vânătoare de vrăjitoare… Ne lăudăm că suntem toleranţi şi liberi în vederi, însă în realitate rămânem ancoraţi în trecut şi încurcăm lucrurile.

  16. Comentariile de mai sus poate sunt facute de persoane care au tangenta cu acest domeniu, fie prin studii, fie prin talent , fie prin locul de munca.
    Eu imi voi spune parerea ca individ care fac parte din aceasta societate si cred ca omul trebuie privit si apreciat in intregul sau. Si in domeniul stiintelor s-a ajuns la concluzia ca fragmentarea si separarea acestora au avut de-a lungul timpului efecte negative. Astazi se pune f mult accentul pe interdisciplinaritate, pentru ca ele sunt complementare. Asa si in cazul individului, trebuie sa-l privim si sa-l analizam ca pe un intreg. Altfel se va perpetua mult si bine lipsa de modele si societatea va bate pasul pe loc.

  17. Am revăzut cu mai multă atenție și seriozitate toate comentariile postate de mine pe Internet în legătură cu numele prozatorului și poetului român dr. Adrian Alui Gheorghe. un cunoscut mi-a atras atenția asupra unei formulări nedrepte folosite la adresa acestui intelectual respectabil. Cred că este aceasta: ”Apoi, o vuvuzelă a sistemului oranjutan”! Sincer, îmi pare rău și regret personal această formulă. Precizez că am avut reale și justificate mustrări de cuget în privința acestei greșeli personale. Din fericire, nu am fost amenințat nici cu tribunalul, nici sub altă formă, de cineva anume. Din păcate, ”mi s-a pus pata” pe sistemul actual, am unele resentimente și am devenit, câteodată, subiectiv, impulsiv și nedrept. Dacă dl. Adrian Alui Gheorghe va afla că-mi pare rău pentru formularea nedreaptă și nefericită pe care mi-o asum și o regret, poate că o va trece cu vederea, așa cum a trecut și peste altele, poate să-mi accepte scuzele, sau poate păstra amărăciunea, cu toată părerea mea de rău. Rog gazda acestui blog, să-mi scuze abuzul de a posta în același loc în care am comis o nedreptate sub aspectul unei formulări și etichetări greșite. Dar sunt convins și cred cu fermitate că sistemul ticălos oranjutan și trădător de patrie va pieri așa cum merită: cu căpățâna în ștreang, sau pe butuc!
    Mihail-Sorin Gaidau
    31 ianuarie, 2012

  18. De cand geniul unui artist e intunecat de viata personala?! N
    -am depasit inca faza comunista cand unui artist i se acordau laurii doar daca avea dosarul curat… Ce legatura are poezia cu optiunile de viata ale autorului?

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: