„Regret că Eugen Simion a fost președinte în două jurii care au premiat scriitori talentați, foști colaboratori ai Securității”

Doina Uricariu despre discuţia pe care am provocat-o pornind de la cazul lui Ioan Es Pop
(de pe pagina dansei de Facebook)

„Cred că anul acesta două jurii au dat un grav semnal privind starea morală a României, declinul valorilor și confuzia letală a ierarhiilor, priorităților și recompenselor din spațiul românesc. Indiferent de valoarea excepțională sau peste medie a cărților publicate de Ioan groșan și Ioan S. Pop, dacă aș fi făcut parte din juriul asociației scriitorilor și cel care l-a încoronat pe Poetul- Omul Anului, aș fi votat împotriva acestor premieri și aș fi argumentat cu voce tare, pe față, de ce nu votez.Este aberant să te ascunzi după dicotomia care desparte creatorul de om și faptele scriitorului de faptele scrise ale turnătorului. Voi continua această pledoarie și.. vehement, vă asigur și fără nici o invidie.Președintele juriului trebuia să ia atitudine clară, așa trăim în același ghiveci călugăresc de decenii și lăsăm să treacă un singur model, derizoriul, demagogia, delațiunea, devălmășia, dictatura nimicului și nimicniciei. Or fi fructele frumoase , ce dacă sunt viermănoase…

Nu discut cât de mari sau de excepționale sunt cărțile.Cu siguranță au apărut în anul 2011 sau 2010 volume peste aceste evenimente textuale.dar să premiezi doi scriitori într-un an care au dosare de colaboratori ai Securității este jenant, descalificant și pentru juriile premiatoare și pentru autorii care au făcut o continuă campanie de victime de parcă le-ar fi pus Securitatea pistolul la tâmplă

Știu ce înseamnă presiunea securității asupra generației mele și a promoțiilor de scriitori debutanți după anii 70. Refuzai, puteai fii șef de promoție, adio burse internaționale, catedra, posturi de funcționar, doctorate, funcții…dar puteai refuza. Trebuia să refuzi. Dacă n-ar fi fost arivismul, părerea că ești bun și e păcat de tine să nu ieși în față. Scuze peste scuze.Și o șleahtă de consolatori în jur, grăbiți să șteargă… rănile conștiinței turnătorului. vă rog să verificați câți scriitori nu au ratat croaziere internaționale, călătorii pe banii Uniunii, după 90 și înainte și veți număra mulți turnători care vor produce …penitențe post festum. nu dau doi bani pe toate penitențele lor și nici pe premiile pe care le acumulează… mereu îndreptățiți să joace când rolul lui Iuda, când cel al lui Dumnezeu…în laica literatură. Citiți-le cărțile. Le puteți adora, dacă ați fi citit mai multe cărți ați fi …mai calmi în vehicularea superlativelor. Nu mă interesează exemplele din alte literaturi, nu e vorba de prietenia lui X cu președintele Castro, etc. nu discut ispitele stângii, credința în stânga sau dreapta. Un popor are nevoie de repere la un moment dat. Și de etichete limpezi. Celine e clar un scriitor mai mare decât premiații noștri cărora nu le sare nimeni la beregată. Dar celine a trecut prin carantina anilor în care li s-a spus clar francezilor, tipărit anume, că a fost COLLABO.

Am citit și schimbul de replici, lung de pe postarea domnului Petria.Ar fi multe de spus, de nuanțat, în cel mai civilizat dialog.Nimeni nu a citat din autorul premiat versuri sau poeme care îți taie respirația…estetică.Moral, lucrurile sunt clare. Dar și esteticul și moralul se judecă în România cu unități de măsură diferite. Și cu o marjă extrem de relativă și subiectivă a criteriilor. ce e valabil pentru un autor, devine interpretabil pentru altul, subiectivitatea primează și s-a transformat în ideologia de consum curent. Noi și ai noștri și criteriile hic et nunc.Ne susținem relativismul și autonomia esteticului cu Knut Hamsun și alții.Într-un teren minat de cinism și colaboraționism. Apoi același mănunchi de decidenți premiază. Regret că Eugen Simion a fost președinte în două jurii care au premiat scriitori talentați, foști colaboratori ai Securității.Vă rog nu confundați colaborarea cu Securitatea cu condiția de homosexual.avem mii de exemple de mari artiști homosexuali. Oricum trăim într-o lume în care nu ne susținem opiniile prin citate, ci prin libertate. Libertatea de a fi turnător se pare că a prevalat în România drept criteriu al autonomiei esteticului. Bravos națiune și la mai mare COLABORARE cu texte exemplare.”
(Nota Alexandru Petria- Sunt comentarii ale scriitoarei, de aici caracterul fragmentar al textului)

7 Responses to “„Regret că Eugen Simion a fost președinte în două jurii care au premiat scriitori talentați, foști colaboratori ai Securității””

 1. Securitatea – o problema a trecutului. Am inteles ca Ioan Es. Pop a turnat, ca Ion Grosan a dat si el cu ciocul si din pix(da) ma-sii. Problema ca aceste turnarorii (in bronz si tipar) continua… Securitatea NOUA ne ofera un singur drum literar… Acela al pupicurismului si betivanelii literare. Trebuie sa beau cu X su cu Y ca sa ma bage in seama. Trebuie sa-mi revizuiesc mereu bucatile de proza ca altfel INJURATURILE MELE nu intra in revistele finantate (partial sau integral) de USR. Doamna Doina Uricariu vorbea despre homosexualii din literatura. Nu cred ca se referea la cei din literatura romana, dar o fac eu. Sunt multi (si mari si mici) si se promoveaza stramteztea sfincterilor. Recent s-au imbulzit la Muntele Athos ca sa se spele de pacate. Eu, am fost ACOSTAT de trei ori in 4 ani ca sa devin securist (nou, si nu un simplu informator pe 3 beri si trei lulele ca Ion Grosan si Es. Pop). Si am zis NU. Nu cred ca sunt singurul. Nu e o performanta pentru mine care ma chinui pe 7 milioane si sunt chirias intr-o casa veche (200 de ani) sa refuz banii vanzarii? E treaba publica. Am spus-o pe unde am putut si am postat-o pe vechiul blog care mi-a fost facut praf. Am eu vreo sansa sa fiu chemat la vreo chestie publica (festival lietarar) in detrimentului unor mari scriitori ca astia. Pachetele mele de carti pe care le-am trimis la unele reviste nu au fost desfacute. Nu pot sa cresc la umbra unei literaturi securizate. Ioan Es. Pop si Ion Grosan trebuie scosi din biblioteci si uitati. Nu contest valoarea lor literara. Pacat ca s-a facut si un film dupa o nuvela a lui Grosan… Problema e urmatoarea: se promoveaza curvele. Noua ne plac curvele. Ioan Es. Pop, Grosan si altii sunt niste curve, chiar daca au dat nastere unor copii frumosi(cartile lor).

 2. Este un tembelism sa afirmati ca Grosan si Pop trebuie scosi din biblioteci. Va rog sa nu-mi mai veniti pe blog cu asemenea afirmatii.

 3. nu apare ? si nici moderare nu scrie.

 4. // hm, de-ale internetului, un coment s-a dus cine stie unde.
  Vorbeam despre tristete.
  Doar tristetea ramane. Asa, ca o migrena chinuitoare si parca mai urata fiindca vine dintr-o sinteza de forte: doua premii acordate unor scriitori mari care au fost informatori. nu i-am numit „turnatori”, am folosit un termen neutru si bland, totusi starea de rau nu se amelioreaza.
  Ca tocmai ei sunt alesii, e o intamplare ? O sfidare ? Karma ?
  Iata, intelighentia română ne ofera repere.

 5. am mai scris ca acest juriu este compus de un juriu respectiv eugen simion si doua elemente formale ..respectiv cei doi ;ce-l din stanga si ce-l din dreapta ..iar in viitorul ..apropiat ..unul din cei doi sau alternativ.. vor fi presedinti de juriu..pentru genereatia care vine ..
  ca asa se face ..se lasa mostenire…de la o generatie la alta trasaturile caracteristice ale cancerului comunist..

  http://www.cellnetgalaxyFunEasyComputer.com

 6. adevăratul scriitor este imun la premii și laude nemeritate, ca .și la înjurături. Se dă o prea mare importanță premiilor, Istoria litearară duce lipsă de o nouă generație de istorici, cu aște concepții decât Manolescu, Ștefănescu, Simion, ș.a.

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: