Laşitate scriitoricească

În revista „România literară”, nr. 6, săptămânalul care a fost cândva mândria lumii literare, la rubrica „Ochiul magic”, sub curajoasa semnătură Cronicar am găsit notiţa:

„Un fals grosolan

Vorbeam în numărul trecut al revistei noastre (vezi articolul Marele exod virtual) despre lumea internetului care favorizează, între altele, şi instaurarea unei stări de anomie. Avem acum un caz cât se poate de concret, petrecut în universul virtual ca junglă. PeFacebook a circulat la sfârşitul săptămânii trecute un fals grosolan. Cineva, se pare că un anume domn Petria, a lansat un comunicat, ca venind din partea Comitetului Director şi semnat de preşedintele USR. Dacă ar fi susţinut enormităţile conţinute în comunicatul mincinos, Comitetul Director al USR n-ar mai fi reprezentat conducerea unei asociaţii apolitice şi cu caracter eminamente cultural, ci al unei organizaţii politice radicale şi gata chiar să treacă la acţiuni în forţă. Evident că n-a avut loc o şedinţă a Comitetului Director în ziua de 4 februarie, aşa cum se afirmă în falsul comunicat şi evident că la reuniunea, reală, din ziua de 2 februarie, a Comitetului Director, s-au discutat strict chestiuni legate de activitatea literară. A-i atribui celuilalt cuvinte, fapte de care este complet străin şi a răspândi zvonuri pentru a crea diversiune şi a manipula constituie o metodă care ne aminteşte izbitor de practicile securistice de altădată. Vedem că ele supravieţuiesc până în zilele noastre şi capătă o înfăţişare nouă.”(Sursa- http://www.romlit.ro/ochiul_magic111111112)

În 4 februarie am publicat pe Facebook:

„Uniunea Scriitorilor este solidară cu protestatarii

Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor a urmărit cu îngrijorare evoluţia evenimentelor din ultimele săptămâni.
Nemulţumirea populaţiei este reală, iar derapajele antidemocratice ale guvernanţilor accentuează starea conflictuală. Se protestează nu doar pentru ameliorarea situaţiei economice. Manifestanţii simt că le sunt încălcate aproape toate drepturile fundamentale, într-un simulacru de democraţie.
Comitetul Director întrunit azi, 4 februarie, consideră că singura ieşire din impas o reprezintă dialogul, demisia guvernului şi organizarea de alegeri libere.
Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România ţine să afirme că este solidar cu protestatarii.

Nicolae Manolescu,
preşedintele Uniunii Scriitorilor”

După câteva ore de la apariţie, am precizat că eu am fost autorul „comunicatului” şi că am urmărit să evidenţiez prin el cât de obedientă este Uniunea Scriitorilor. Care n-a luat nici o poziţie faţă de manifestaţiile din toată ţara contra puterii actuale, când şi-au precizat atitudinea inclusiv Academia Română, Patriarhia şi Casa Regală, tot instituţii apolitice, ca şi U.S., dar mai responsabile şi preocupate, se vede, faţă de soarta societăţii româneşti.
Cu rapiditate, în 4 februarie, Uniunea Scriitorilor a emis un punct de vedere în legătură cu „comunicatul” meu, pe situl instituţiei:
„Un fals comunicat a fost emis pe Facebook ca din partea Comitetului Director al USR

Faţă de un pretins „comunicat” al Comitetului Director al Uniunii Scriitorilor care a fost distribuit pe Facebook, Comitetul anunţă: Comitetul director al USR nu a tinut nicio şedinţă în ziua de 4 februarie şi nu a fost redactat nici în această zi nici altădată vreun comunicat pe tema enunţată în pretinsul comunicat. Comunicatul postat este un fals, nu a fost emis de niciun organism al Uniunii Scriitorilor din România şi nu a fost semnat de nimeni din conducerea USR.”

Desigur, nu am procedat legal inventând comunicatul, recurcând la o tehnică de guerilla, pe principiul „scopul scuză mijloacele”. Însă mi-am asumat fapta şi eventualele consecinţe. A fost modul meu de a protesta contra laşităţii instituţionale din lumea literară. A tăcerii cumpărate cu bani de la Guvern.

Marele poet Liviu Ioan Stoiciu a scris despre ce am făcut: “Remarcabil gestul prozatorului Alexandru Petria de a inventa un comunicat de solidarizare a Uniunii Scriitorilor din România-USR, semnat de președintele ei, Nicolae Manolescu. Măcar așa să existe o solidarizare a breslei scriitorilor (conștiințe ale neamului, nu?) cu protestatarii din stradă, inventată. După ce Academia Română, Biserica Ortodoxă și Familia Regală au dat o lecție publică morală, solidarizându-se oficial prin comunicate cu protestatarii, era de așteptat ca Uniunea Scriitorilor să dea și ea un comunicat în acest sens – o așteptare în van, au trecut trei săptămâni. USR s-a făcut că plouă. Nici nu e de mirare, Nicolae Manolescu e ambasador trimis de Traian Băsescu la UNESCO, iar „directorul de imagine al USR”, Horia Gârbea, președintele Asociației Scriitorilor din București, are sponsorizate premiile și revista Luceafărul de dimineață de generalul N. Onțanu (primarul sectorului 2), lider al UNPR, aflat în coaliția de guvernare. Cum să se solidarizeze cu protestatarii care cer demisia lui Băsescu și demisia lui Boc? USR nu mai are nici un fel de statut moral, la nivel de conducere operativă, n-are obligație decât față de guvernanți, care i-au dat niște sute de mii de euro să-și publice revistele, a uitat să stea în opoziție (chestiune de caracter scriitoricesc), e o corabie care plutește prin sferele înalte, nu mai coboară pe pământ, conducătorii ei sunt rupți de idealurile românilor de rând.” (Sursa- http://www.liviuioanstoiciu.ro/2012/02/bulevardul-jos-basescu-n-avem-alternativa-sa-i-pastram-pe-cei-de-la-putere-sa-fie-clar-uniunea-scriitorilor-din-romania-nu-se-solidarizeaza-cu-protestatarii/ )
Ziaristul Liviu Mihaiu pe contul său de Facebook- “Azi, scriitorul Alexandru Petria a făcut un experiment. Binevenit, au zis unii; deplasat au zis alții; degeaba, au zis restul. Așa cum Tolontan a publicat avant la lettre discursul lui Băsescu, la fel și Petria a scris un comunicat USR, înainte ca USR să scrie unul sau măcar să se gândească să scrie unul. Și tot ca în cazul lui Tolontan, care n-a schimbat nimic din discursul lui Băsescu, nici Petria n-a putut convinge USR-ul să-și însușească “comunicatul”. Ci, dimpotrivă, l-au negat imediat ce au aflat de el. Nici măcar faptul că mai mulți jurnaliști și bloggeri au salutat inițiativa nu i-a putut convinge.
Nu mă mir, căci motto-ul USR-ului ar putea fi foarte bine: “Era pe cand nu s-a zarit,/ Azi o vedem si nu e”.
USR, fă-te că lucrezi!”

Dar să ne întoarcem la notiţa semnată de Cronicar în „România literară”. Trec peste tentativa de minimalizare „un anume domn Petria”, care se doreşte o lovitură sub centură. Sub anonimat aş putea să scriu şi eu despre Gabriel Chifu, de exemplu, directorul executiv al revistei, „un anume domn Chifu”, şi mulţi cititori chiar s-ar întreba cine pisica este Chifu? Însă genul acesta de manevră îmi este străin, îmi asum cuvintele. O să mă opresc la prostia de aici până la Marte, crescută pe laşitatea de la Uniunea Scriitorilor: „Dacă ar fi susţinut enormităţile conţinute în comunicatul mincinos, Comitetul Director al USR n-ar mai fi reprezentat conducerea unei asociaţii apolitice şi cu caracter eminamente cultural, ci al unei organizaţii politice radicale şi gata chiar să treacă la acţiuni în forţă.” Din aceste fraze reiese că protestatarii sunt nişte extremişti, ca şi partidele din opoziţie. Că sunt pe punctul de-a pune mâna pe arme ca să organizeze o lovitură de stat. Că mintenaş se vor apuca de împuşcat guvernanţii precum iepurii.
O mărturisire de final- domnule Nicolae Manolescu, chiar am un pistol în casă. Îl ţin în dulap, fiindcă e destul de rece în camera respectivă. Mă uit la el cu lăcomie. Sunt un „radical” nemernic. După dimensiuni, cred că are calibru mare. L-am primit de la un prieten. Nu ştiu cât o să mă mai abţin să nu-l mănânc. Este ambalat atrăgător. E din ciocolată. Şi ador ciocolata, oho.
Alexandru Petria

17 Responses to “Laşitate scriitoricească”

  1. totuşi, aici cine centrează, şi cine dă cu capul?!

  2. asta era nedumerirea mea, în rest este OK!

  3. Dl Petria le-a facuto celor ce se vor elita scriitoriceasca doar ca in alte tari si ar fi normal si la noi .da ce e normal la noi?,elitele sustin majoritatea ce are un cuvint de spus. Mai trce apa multa ,acum pe sub gheata, pe Dunare pina va fi si la noi NORMALITATE.

  4. Eu citisem falsul dvs. anunt si intelesesem tonul, miza, ludicul disperat (in sens bun). Am citit apoi si dezmintirea RL din 4 februarie; am inteles-o si pe aceea, desi mi-as fi dorit sa le fi rosit obrazul si sa se destepte. Nu am mai inteles insa deloc iesirea isterica a „Cronicarului”, din 6 februarie. Si, o spun sincer, sint intr-o incurcatura: e posibil ca RL sa nu fie atit de inteligenta pe cit se tine? Sa nu inteleaga pragmatismul unui gest ca al dvs.? Eu mi-o luasem de etalon, model, far si etc. … Sa ma ieratati, dle Petria, pentru mine chiar siteti „un anume domn Petria”, in sensul ca nu va cunosc si nu imi este familiara activitatea dvs. Dar, fara ura si fara partinire, tipatul in gura mare al RL din 6.II. imi apare teribil de plebeu.

  5. @Carol, s-a vrut un gest stimulator. Credeam ca dupa o sa ia o pozitie, macar de jena.
    @Vanda Chirila, multumesc!

  6. Interesantă mi s-a părut reacţia promptă a USR vis-a-vis de un simplu comunicat care, real, fals, mistificat, măsluit, inventat, cum o fi fost, era doar un comunicat… în vreme ce fierberea din Piaţa Universităţii – reală, concretă, vie, dureroasă – nu a „meritat” nici o atenţie, nici o poziţie, fie cât de vagă sau generală. USR, aşa, plină de scriitori plini de imaginaţie, ar fi putut scoate la iveală măcar un comunicat neutru, măcar pentru a se preface că-i pasă de ce se întâmplă în jur… măcar iluzia de implicare să o creeze. Dar, mă rog, la urma urmelor tot răul spre bine, din când în când ne mai aducem astfel aminte cu cine avem de a face, nu?

  7. @Cris A. , si eu ma gandeam cum de n-au dat un comunicat balmajit, de scos ochii. Cateodata ii suspectam de inteligenta pe cine nu trebuie. Asa, oportunismul a iesit la lumina cu toata hidosenia.

  8. 🙂 Nu ma pot abtine! Daca dvs. sinteti „un anume domn Petria”, iar dlor sint… ROMANIA LITERARA, n-ar fi trebuit sa-si aduca aminte de sonetul CCXLIV al lui Voiculescu? Cel cu „Stric oare faimei tale? Ingaduie sa-ti spun, / Oceanule de geniu ce-neci chiar si uitarea. / Cine-ar putea, cu atita mai mult un biet nebun, / Si in ce cip pe lume, sa pingareasca marea? …”

  9. unde a tunat si v-a adunat , mai , scriitorilor ?

  10. @Vanda Chirila, m-ati dat gata cu Voiculescu.

  11. Bine le-ai facut, Alexandru! Ai tras clopotele! Iata, numai asa s-au trezit si ei din „dolce farniente „si deranjati de un anume „domn Petria”…Chiar ca aceasta Uniune este lasa! Ah, vreau si eu un pistol de ciocolata!:)

  12. @Vasilica Ilie, am tras mai neortodox. Cu folos, dupa cum se observa. Folos macar pentru despartirea apelor. Am doar un pistol, din pacate.
    @crisuadi , n-ati gresit locul?

  13. Felicitari domnule Petria. Cand raul exista, nu trebuie sa spunem ca-i bine, indiferent in ce postura ne aflam, chiar si in cea de simpli cetateni ai acestei tari.

  14. Cu exceptia Regelui, nimeni n-ar trebui sa stea la vreo conducere a ceva mai mult de 3-4 ani

Trackbacks

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: