Un caracter slab

A fost ministrul Culturii alaturi de mine atat in guvernul provizoriu cat si in cel investit de Parlamentul liber ales in mai ’90. L-am considerat prieten si totodata il admiram pentru scrierile sale. Andrei Plesu a mai devenit ministru (de Externe) la propunerea mea, inlocuindu-l pe Adrian Severin, dupa demisia legata de „lista spionilor”. Aveam un prieten comun – Adam Michnik – cu care ne-am intalnit de mai multe ori. Impreuna cu Andrei Plesu am scris o carte de dialoguri „Transformari, inertii, dezordini – 22 de luni dupa 22 decembrie 1989”.

In seara in care mi-am exprimat public surpriza si mahnirea ce le-am resimtit afland de scrisoarea catre Ceausescu, Andrei Plesu m-a sunat si cu un ton extrem de ofensat a spus ca scrisoarea aceea circula de mai multa vreme pe bloguri, ca nu era de fapt o scrisoare ci un memoriu, ca informarea data securistului era o practica obligatorie pentru supravietuire care acum n-are de ce sa ma surprinda. Dupa care m-a insultat grosolan si a inchis brusc telefonul mai inainte sa pot replica ceva.

Acum cateva zile a aruncat in „Dilema Veche” aprecierea sa ca sunt un „mediocru fudul care era prim ministru prin ’90”. Eu imi sustin afirmatia din titlu: e un caracter slab. Andrei Plesu a incercat sa ascunda, apoi sa minimalizeze scrisorile sale de supunere si obedienta fata de regimul Ceausescu. Comparatia cu Adam Michnik, pe care o faceam chiar eu, e absolut gresita si neavenita. Adam Michnik a fost aruncat in inchisoare de generalul Jaruzselski de unde a scris si el scrisori … pentru libertate si democratie. Cata vreme n-am stiut de „corespondentele” lui Andrei Plesu, nu m-am indoit de disidenta lui ante-decembrista. Am avut unele episoade dezamagitoare in care am constatat ca putea sa uite de prietenie daca-i servea unui scop anume. Dansul a „uitat” insa consecvent de propriile fapte care il plaseaza intr-o lumina foarte diferita de aceea care i-a fost atribuita in toti acesti ani.
Petre Roman

 

3 comentarii to “Un caracter slab”

  1. Dar sa-ti lasi, la varsta senectutii, nevasta si familia, el care era in ochii nostri marele om de stat, pentru o japita si sa te faci de rasul curului e dovada de tarie de caracter ? Nu putea sa umble la aia pana ii curgea sange pe nas, dar familia sa fie familie. Pentru imaginea care ne-o facusem toti despre el, desteptul, poliglotul, umblatul, scolatul a fost o mare dezamagire si mai este inca o mare parere de rau. Asa ca, dupa parerea mea, nu el trebuie sa dea primul cu piatra.

  2. Nu sunt dezamagit de Roman fiindca nu am asteptat niciodata nimic de la el. Nici nu l-am votat. Dar viata personala a fiecaruia trebuie sa ramana personala. Asa ca nu-mi mai veniti cu asemenea consideratii. Sunt destule altfel de argumente.

  3. @i.nic.brad.
    e vorba despre andrei plesu, nu despre petre roman. Si are dreptate (ca roman a fost partas la porcariile regimului iliescu este alt capitol).

    andrei plesu mi-a repugnat din primele luni ale lui 1990. El, considerat rezistent anticeausist, statea lejer alaturi de un regim detestabil. Totul a culminat cu lipsa sa de reactii fata de 13-15 iunie 1990. Monica Lovinescu a fost siderata (vezi jurnalul doamnei). In final il accepta ..DOAR pentru glumitele lui. Un fel de clovn care descretea fruntile mesenilor.

    andrei plesu este considerat si filozof. Nu are nimic de a face cu filozofia. Are doar ceva cu istoria artelor, estetica. In rest, nu. Probabil este santajabil, dar protejeaza si haita din care face parte. Pentru interese materiale, precum patapievici (alt rebut), liiceanu (mare dezamagire), tismaneanu (liber schimbist sau liber limbist).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: