Pentru Patriarhie legea este hârtie igienică

COMUNICAT DE PRESĂ

În şedinţa de lucru din luna februarie 2007, desfăşurată sub preşedinţia vrednicului de pomenire Părintele nostru Patriarh Teoctist, Sfântul Sinod a hotărât înfiinţarea unei Comisii de istorici cu scopul realizării unui studiu obiectiv asupra contextului istoric în care a supravieţuit şi păstorit Biserica Ortodoxă Română în timpul regimului comunist. Cunoaşterea corectă a contextului istoric este absolut necesară înainte de a cerceta şi evalua diferite atitudini ale unor clerici ortodocşi pentru aflarea adevărului istoric şi judecata dreaptă a celor petrecute în România în anii comunismului.
Asistăm în ultimele săptămâni la o campanie, susţinută inclusiv de unii membri ai colegiului CNSAS prin acuzaţii grave în nici un fel probate la adresa unor ierarhi ortodocşi trecuţi la Domnul prin publicarea unor delaţiuni discutabile din arhiva fostei securităţi, cercetate de istorici care au ajuns la concluzia că „nu sunt credibile”. În acest sens, preşedintele Clubului Român de Presă, d-l Cristian Tudor Popescu, într-o declaraţie inserată de ziarul Cotidianul din data de 23 august a.c., considera că “dacă Securitatea spunea nişte lucruri acolo… . Ce facem, în felul ăsta, luăm Securitatea ca referinţă? Mi se pare cel puţin hilar, dacă nu grotesc, să iei Securitatea ca referinţă. Astfel de dosare nu prezintă nici un fel de garanţie că ce e acolo este şi real. Indiferent de intenţia voastră (a jurnaliştilor – n.n.), asta reiese. Înainte de publicare, informaţiile de genul ăsta ar fi trebuit supuse unor istorici, unor specialişti, care să le confrunte, eventual cu alte date, ca să vadă ce anume s-ar putea verifica de acolo şi ce nu”.
Este evident faptul că această campanie împotriva clericilor ortodocşi are ca scop umilirea Bisericii, ceea ce duce la scăderea încrederii în CNSAS. Acesta, sub pretextul cercetării unor clerici ortodocşi la solicitarea unor asociaţii, prin modalitatea de lucru anunţată şi etica procedurală, lasă impresia că totul se face doar pentru a tulbura alegerea noului Patriarh.
În consecinţă, o astfel de atitudine a CNSAS, care poate fi considerată o formă de presiune la adresa Bisericii, explică de ce clericii ortodocşi nu răspund solicitării CNSAS atâta vreme cât există suficiente motive de îndoială faţă de capacitatea acestei instituţii de a se pronunţa în mod obiectiv asupra trecutului Bisericii din timpul comunismului.
BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE
Nr: 3645/3 septembrie 2007

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: