SRI face politie politica in beneficiul lui Traian Basescu
GIP publica originalele adreselor SRI si noi dovezi ale faptului ca serviciul face politie politica.
In data de 23 septembrie 2007 am publicat doua adrese ale Grupului de Evidenta din cadrul SRI. Aceste documente demonstrau ca SRI spioneaza un partid politic parlamentar si un senator al Romaniei.
Raspunsul SRI la dezvaluirile noastre a venit pe mai multe planuri. Pe de o parte, in 24 septembrie 2007, directorul SRI, George Cristian Maior, a mintit in fata Comisiei parlamentare de control a SRI si in fata opiniei publice, declarind ca „nu au existat monitorizari asupra senatorului Norica Nicolai sau asupra unui partid politic oricare ar fi acela” si ca respinge „orice prejudecata sau judecata referitoare la actiuni de politie politica, monitorizari de partide ce ar fi imputate serviciului”. In plus, directorul SRI, a solicitat un termen de 7 zile pentru a prezenta rezultatele unei anchete interne referitoare la documentele publicate de GIP.
George Maior a recunoscut totusi existenta in SRI a „Grupului de Evidenta”, unitate ce se ocupa de ofiterii acoperiti ai serviciului.
Pe de alta parte, SRI a incercat sa intoxice presa furnizind informatii potrivit carora adresele s-ar referi la simple analize de presa sau la intilniri cu spioni rusi sau punind la indoiala autenticitatea documentelor prezentate de GIP.
Precizam ca, in momentul in care am intrat in posesia documentelor prezentate in data de 23 septembrie, am avut o intelegere cu sursele noastre. Potrivit acestei intelegeri, in cazul in care SRI va nega faptul ca face politie politica, va tergiversa raspunsul sau va pune la indoiala autenticitatea adreselor, GIP va fi in masura sa prezinte atit originalele celor 2 adrese, cit si noi dovezi ale faptului ca SRI face politie politica.
Asa se face ca GIP publica astazi 4 adrese originale ale SRI, respectiv originalele celor 2 adrese publicate in urma cu o saptamina, plus 2 adrese noi (tot in original) ale aceluiasi Grup de Evidenta din SRI. Una dintre adresele noi pe care le publicam are urmatorul continut: „Domnule Director, Informatia prezentata se refera la intentia P.S.D. de a-l inlocui pe Victor Ponta din functia de secretar al Camerei Deputatilor”.
Cealalta adresa are urmatorul continut: „Domnule Director, Informatia prezentata se refera la unele intentii ale P.N.L.”. Aceasta adresa este vizata si semnata de prim-adjunctul SRI Florian Coldea si este datata 21 octombrie 2005.
Toate cele 4 adrese demonstreaza ca:
SRI face politie politica. Directorul SRI a mintit cind a declarat ca serviciul nu monitorizeaza partide si oameni politici. Dimpotriva, documentele pe care le publicam dovedesc ca Grupul de Evidenta, unitatea din SRI responsabila de ofiterii acoperiti, spioneaza partide politice si parlamentari romani. Adresa referitoare la Victor Ponta este cit se poate de graitoare: In acest caz, Grupul de Evidenta realizeaza o informare despre dispute interne din PSD. (Victor Ponta a fost schimbat de PSD din functia de secretar al Camerei Deputatilor in septembrie 2006). In plus, schimbarea din functie a unui secretar al Camerei Deputatilor, este un fapt politic banal, ce tine de functionarea acestei institutii (membrii Birourilor Permanente sint alesi, din 6 in 6 luni, la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare). Daca Grupul de Evidenta monitorizeaza pina si asemenea schimbari de rutina, este clar ca SRI supravegheaza permanent intreaga clasa politica din Romania.
Politia politica este o practica a Serviciului Roman de Informatii ca institutie. Nu avem de a face cu episoade izolate. Una dintre adresele pe care le publicam azi este datata 21 octombrie 2005, ceea ce demonstreaza ca Grupul de Evidenta din SRI spioneaza partidele si liderii politici de cel putin 2 ani. Pe de alta parte, toate cele 4 adrese sint oficiale, fiind semnate de seful Grupului de Evidenta, generalul Vasile Stanciu. Adresele insotesc materiale pe care acesta le prezinta unuia dintre directorii SRI. Cele doua adrese referitoare la „intentiile” PNL sint vizate si semnate de Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI. Una dintre adrese poarta stampila institutiei.
Activitatea de politie politica a SRI este coordonata de doi apropiati ai presedintelui Traian Basescu: generalul de brigada Vasile Stanciu, cel care, in calitate de „Sef al Grupul de Evidenta, semneaza cele 4 adrese si Florian Coldea, prim-adjunctul SRI care vizeaza si semneaza doua dintre adrese.
Beneficiarul actiunilor de politie politica ale SRI este presedintele Traian Basescu. Pe fiecare dintre adresele originale exista o apostila scrisa de mina si semnata care indica in modul cel mai clar destinatarul final al materialelor SRI. Este vorba despre presedintele Romaniei, Traian Basescu. Notele de la SRI pe care presedintele Basescu le citeste zilnic se refera, asadar, la „afirmatiile” si „intentiile” parlamentarilor si ale partidelor politice. In calitate de beneficiar, presedintele Romaniei este si complicele SRI in activitatea de politie politica a acestei institutii. Desi stia foarte bine care sint materialele la care se refera adresele publicate de GIP in 23 septembrie si ar fi avut ocazia sa se delimiteze de actiunile SRI, presedintele Basescu a tacut timp de o saptamina, incercind, alaturi de SRI, sa acopere acest scandal.
George Cristian Maior trebuie sa vina astazi la Comisia parlamentara de control al SRI nu doar cu un raport de ancheta, ci si cu demisia sa si a primului-adjunct Florian Coldea.
Grupul de Investigatii Politice solicita extinderea anchetei Comisiei parlamentare si asupra modului in care presedintele Basescu se foloseste de actiunile de politie politica ale SRI.
Marti, 2 octombrie 2007, GIP va depune cele 4 documente la Comisia parlamentara de control al SRI.
1 octombrie 2007
Mugur Ciuvica
presedintele GIP

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: