Tismăneanu şi Mihăieş au scos un „manual de morală civică angajată”. Apostolii neamului

„Faţă de toate prostiile care s-au debitat în ultimii ani despre intelectualii publici, acest volum ar trebui să fie o punere în gardă şi un antidot: punere în gardă împotriva falsităţii acuzaţiilor, antidot la reaua-credinţă prin care au devenit plauzibile. Oamenii care vorbesc în această carte sunt orice, numai nişte minţi supuse, nu. Însă nu îmi fac iluzii. În ciuda tuturor dovezilor pe care le aduce — că intelectualii nu dispreţuiesc masele; că nu se izolează elitist într-un turn de fildeş; că nu nesocotesc realitatea; că au îngrijorările celor mai defavorizaţi şi bucuriile celor mai curaţi; că sunt critici şi pot fi clarvăzători; că judecă în funcţie de principii şi că analiza lor e angajată, fără a fi partizană; că suferinţa produsă de eşecurile societăţii e solidaritate cu victimele, şi nu complezenţă faţă de infatuările conjuncturii ori fatuităţile puterii; că stringenţa critică a analizelor nu scade nimic din înaltul sentiment de responsabilitate care se degajă pagină de pagină din îngrijorările, exasperările şi disperările exprimate cu o perfectă măiestrie literară în superbul manual de morală civică angajată care este O tranziţie mai lungă decât veacul — ei bine, nici atunci minciunile, neroziile şi calomniile proferate la adresa autorilor ei, ca intelectuali publici, nu vor înceta să curgă.(…)”- H.-R. Patapievici despre Vladimir Tismăneanu şi Mircea Mihăieş, ca prezentare a cărţii „O tranziţie mai lungă decât veacul. România după Ceauşescu”, scrisă de aceştia şi apărută la editura „Curtea Veche”.
Desigur, în nemernicia şi orbirea mea, nu rezonez cu aceşti „clarvăzători”, care sunt mai presus de „infatuările conjuncturii ori fatuităţile puterii”. Îmi este teribil de ruşine.

 

9 comentarii to “Tismăneanu şi Mihăieş au scos un „manual de morală civică angajată”. Apostolii neamului”

  1. în general, înclin să acord credit unui intelectual, până la proba contrarie opiniilor mele, din păcate clasa politică are prea puțini oameni cu creier de intelectual, sunt în majoritate fripturiști, apucători, evadați din legalitate, nu spun că intelectualii sunt neapărat mai morali, nume ce V. Tismăneanu, Patapievici, Mihăieș, Pleșu ș.a. îmi sunt oricum mai simpatice, mai apropiate.

  2. Pentru Boris Mehr: Pai, daca spuneti ca „nu spun ca intelectualii sunt neaparat mai morali” de ce la acordati simpatia dvs? Daca sunt la fel de lipsiti de morala ca si politicienii, atunci ar trebui desconsiderati mai mult tocmai pentru ca sunt intelectuali. Dar poate ca ii simpatizati pentru ca le-ati citit „operele” in care il lauda neconditionat pe Basescu…

  3. Ce diferenta vedeti intre cei care il lauda neconditionat pe Basescu si cei care il critica neconditionat ? Asta neinsemnand de fel ca nu ar avea de ce sa fie criticat. Si-apoi, asa Base – Nebase, Boc – Neboc, cam trecuram criza fara sa dam in primire inventarul ca altii care, vorba ceea, n-aveau boci si base la timona. Daca citim scrisoarea de raspuns a Maresalului I. Antonescu adresata lui I. Maniu, si citim si operele lui M. Preda, vedem cam in ape „curate” se scalda lumea politica interbelica si cam despre ce averi si „manopere” era vorba in … propozitie si apoi daca privim scena politica romaneasca postrevolutionara. si observam cum se decimeaza (inca)…gramada de fier vechi – vorba lui Petrica – ne dam seama cat de consecventi putem noi fi, cum politicienii arata ca doua picaturi de apa si dupa un secol. Si ne mai dam seama ca daca si atunci si acum cei luati dintre noi, civilii, ca sa zic asa, sunt in corpore la fel, inseamna -Dumnezeule Mare – ca dintre noi orice ai lua si pune acolo, sus, e la fel, tanda pe manda la fel iese. Ca si la Alegerile din 1946 : „Foaie verde de cicoare, votai OCHI si iesi SOARE”. Cand il alegi e „sfant pe pamant” si dupa un an e DNA-ul la el in … buncarul antiatomic.

  4. Ce diferenta vedeti intre cei care il lauda neconditionat pe Basescu si cei care il critica neconditionat ? Asta neinsemnand de fel ca nu ar avea de ce sa fie criticat. Si-apoi, asa Base – Nebase, Boc – Neboc, cam trecuram criza fara sa dam in primire inventarul ca altii care, vorba ceea, n-aveau boci si base la timona. Daca citim scrisoarea de raspuns a Maresalului I. Antonescu adresata lui I. Maniu, si citim si operele lui M. Preda, vedem cam in ape „curate” se scalda lumea politica interbelica si cam despre ce averi si „manopere” era vorba in … propozitie si apoi daca privim scena politica romaneasca postrevolutionara. si observam cum se decimeaza (inca)…gramada de fier vechi – vorba lui Petrica – ne dam seama cat de consecventi putem noi fi, cum politicienii arata ca doua picaturi de apa si dupa un secol. Si ne mai dam seama ca daca si atunci si acum cei luati dintre noi, civilii, ca sa zic asa, sunt in corpore la fel, inseamna -Dumnezeule Mare – ca dintre noi orice ai lua si pune acolo, sus, e la fel, tanda pe manda la fel iese. Ca si la Alegerile din 1946 : „Foaie verde de cicoare, votai OCHI si iesi SOARE”. Cand il alegi e „sfant pe pamant” si dupa un an e DNA-ul la el in … buncarul antiatomic.

  5. Oho, ma bucur sa aflu ca am trecut criza. Nu stiam pentru ce o sa ma bucur azi.

  6. Eu nu sunt de acord cu tine alexandru de data asta. Eu rezonez cu cei doi (nu neaprata la nivelul optiunilor politice), am citit cartile lor de interviuri si analiza de-a lungul timpului si sunt cel putin valide. In rest, sigur ca au actiuni care pot fi discutate, cu spirit critic, fara atac la persoana, dar nu putem spune ca aceste carti si cea de care zici nu sunt ok. E opinia mea. Ai ce invata din ele. Oamenii au optiunile lor, f ok, si le-au asumat public, nu vad nici o problema. Te salut si numai bine.

  7. Patapievici, Pleşu,…le-am citit căţile şi a fost deajuns…Asupra lui Tismăneanu nu mă pronunţ…A trecut criza? Nu prea cred…Mizeria nici vorbă, e generalizată…M-am întors de curând de la Viena…cu un gust amar şi cu o concluzie: oricât de morali ar fi intelectualii, oricât de frumos şi demn ar arăta ţăranul „deştept, in stare să glumească inteligent”,oricât de „apostol” ar fi dascălul, în lipsa unei convergenţe nimic nu e posibil…Ce mă înspăimântă este marasmul acesta care durează de mai bine de douăzeci de ani…Atâta timp cât toată lumea aruncă lăturile în faţa casei, nu cred că mai e ceva de făcut..

Lasă un comentariu